Pozornica

Prijem za predstavnike NP RS u Ministarstvu prosvjete i kulture

Prijem za predstavnike NP RS u Ministarstvu prosvjete i kulture
Foto: N.N. | Prijem za predstavnike NP RS u Ministarstvu prosvjete i kulture

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković primila je u ponedjeljak 29. oktobra predstavnike Narodnog pozorišta Republike Srpske i tom prilikom istakla koliki je značaj nagrada i priznanja koje je Narodno pozorište RS dobilo na festivalima u regionu i svijetu, naglasivši da je ova ustanova značajan ambasador kulture i umjetnosti Republike Srpske na međunarodnoj sceni.

Ona je kompletnom ansamblu Narodnog pozorišta čestitala uspješnu 89. pozorišnu sezonu, te istakla da resorno ministarstvo pruža svesrdnu podršku aktivnostima ove ustanove kulture.

Nakon sastanka sa predstavnicima Narodnog pozorišta Republike Srpske, povodom uspjeha na nedavno održanim festivalima u Evropi i Rusiji, Đakovićeva je napomenula da su se posebno izdvojile predstave "Sabirni centar" i "Naši dani".

"Brojne nagrade za različite kategorije ukazuju da Narodno pozorište, osim vrhunskih glumaca, ima i kvalitetan tim kada je riječ o kostimografiji i scenografiji, pa Republika Srpska može da bude ponosna na ovakav nacionalni teatar", rekla je pomoćnica Đaković.

Ona je podsjetila da je predstava "Sabirni centar", samo na festivalu u Jajcu, osvojila nagradu za najbolju kostimografiju, dramaturgiju i predstavu u cjelini.

"Osim toga, ne može se opisati divljenje koje izaziva nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi žUsamljeni zapadž koju je Zlatan Vidović osvojio na Trećem međunarodnom festivalu Martina Mekdone u Permu (Rusija)", rekla je pomoćnica Đaković.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković izrazio je zadovoljstvo što je ova ustanova ispunila ciljeve koje je imala u okviru kulturne diplomatije.

"Na najbolji mogući način predstavili smo i naš pozorišni vizuelni iskaz van granica Republike Srpske i BiH, a u narednom periodu očekuje nas još nekoliko značajnih gostovanja", rekao je Novaković.

Novaković je rekao da je cilj rukovodstva Narodnog pozorišta da generacijama koje dolaze u nasljeđe ostave značajan kulturni izražaj, te naveo da je u toku i renoviranje male scene, koja će do kraja godine dobiti novi izgled, kao i kompletna zgrada Pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije