Pozornica

Prvi nastup srpskog folklornog društva iz Srebrenice

Prvi nastup srpskog folklornog društva iz Srebrenice
Prvi nastup srpskog folklornog društva iz Srebrenice

SREBRENICA - Novoformirano Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ "Sveti despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice danas je prvi put zvanično nastupilo na obilježavanju krsne slave manastira Svetog Nikolaja Žičkog u Soko Gradu kod Ljubovije.

Ovo društvo formirano je 29. februara ove godine pri pravoslavnoj crkvi i Srpskom kulturnom centru "Sveti despot Stefan Lazarević" u Srebrenici.

Njegova folklorna sekcija broji više od 50 članova raspoređenih u tri starosne grupe koje vježbaju dva puta sedmično.

Pored folklorne, društvo ima guslarsku i žensku pjevačku sekciju.

Povodom slave manastira nastupili su i mladi srebrenički guslari Drago Maksimović i Dušan Pejić, te dvije folklorne i pjevačka grupa srebreničkog SKUD-a, kao i članovi muzičke grupe "Srbče" iz manastira Bijele Vode kod Ljubovije.

SKUD "Sveti despot Stefan Lazarević" za nekoliko dana putuje u Niš gdje će imati nastup, a zatim će nastupiti i u semberskom selu Velika Obarska.

Društvo nosi ime sina kneza Lazara Hrebeljanovića, despota Stefana Lazarevića - mučenika kosovskog, koji je u srednjem vijeku bio gospodar ovog mjesta koje je doživjelo procvat za vrijeme njegove vladavine kada su podignute tvrđave iznad ovog mjesta, oživljen rad rudnika srebra i kovan srpski novac.

Zahvaljujući podršci Sekretarijata za dijasporu Vlade Srbije obezbijeđene su narodne nošnje za dvije folklorne sekcije SKUD-a u Srebrenici.

Članovi srpskog folkora bili su oduševljeni danas pošto im se ukazala prilika da se predstave publici i nastupe u svečanom kulturnom slavskom programu manastira Svetog Nikolaja Žičkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije