Pozornica

Publika odlučila - najbolja predstava "Vila Sašino"

Publika odlučila - najbolja predstava "Vila Sašino"
Foto: N.N. | Publika odlučila - najbolja predstava "Vila Sašino"

MRKONJIĆ GRAD -Predstava "Vila Sašino" pozorišta "Masuka" iz Velike Plane prema ocjeni publike proglašena je za najbolju na 10. Danima pozorišta u Mrkonjić Gradu.

Osim ove, u konkurenciji su bile i predstave "Preljubnici" Kulturnog centra "Radoje Domanović" iz Rače, "Ostajte" studenata Nezavisnog univerziteta Banjaluka i "Mirovna misija" pozorišta iz Bijelog Polja.

Pobjednička predstava nastala je prema tekstu Gorana Markovića, a u režiji Miloša Jagodića.

Glumica Tamara Branković kaže da je riječ o ljubavnoj drami koja je zasnovana na istinskoj i iskrenoj ljubavi između kraljice Drage Mašin i kralja Aleksandra Obrenovića.

Direktor Centra za kulturu "Masuka" iz Velike Plane Predrag Georgijev pohvalio je organizaciju Festivala za amatere i smatra da bi ih trebalo biti više.

"Fantastično organizovano za amaterizam, odlična stvar i trebalo bi biti što više ovakvih festivala na kompletnom prostoru bivše Jugoslavije. Vidjeli smo da amaterizam može u nekim slučajevama da ide u stopu sa profesionalnim predstavama", istakao je Georgijev.

Deseti Dani pozorišta zatvoreni su sinoć predstavom "Mirovna misija" pozorišta iz Bijelog Polja, koja je nastala po tekstu Jovane Bojović i u režiji Slobodana Marunovića. Glumica Deniza Halilović kaže da se u predstavi govori o generacijskim razlikama i težnjama, kao i o globalnom i lokalnom pogledu na život.

Direktor Festivala Dubravka Nikolić naglašava da je Festival pokazao da Mrkonjić ima najbolju publiku.

"Ovo i jeste festival publike i pokazao je da imamo tipičnu školovanu pozorišnu publiku, primjećuje se da u nekim predstavama reaguju na tekst, u nekim na glumu i slično. Mislim da je Festival bio izuzetno kvalitetan", rekla je Nikolićeva.

U čast festivala 10. Dani pozorišta u Mrkonjić Gradu glumci Proces Teatra iz Beograda odigrali su prve večeri komediju "Sirena i Viktorija".

U pratećem programu Festivala, koji je trajao proteklih pet dana, profesor LJiljana Čekić održala je predavanje o temi "Osnivanje Narodnog pozorišta Vrbaske banovine i njegov uticaj na život banovine".

Organizatori manifestacije su mrkonjićko Gradsko pozorište i Kulturno- sportski centar "Petar Kočić", a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije