Pozornica

Radost igre pozorišta iz Kumanova

Radost igre pozorišta iz Kumanova
Radost igre pozorišta iz Kumanova

TREBINJE - Predstavom “Nerazumijevanje u d-molu” koju je izvela Dramska grupa Gimnazije “Goce Delčev” iz Kumanova, rađene po tekstu Davida Jovanovića, Festival festival u Trebinju ušao je u drugu takmičarsku polovinu.

U pitanju je komedija sa elementima mjuzikla na kojoj je odato priznanje mladim Makedoncima za raspjevanost i razigranost, a Trebinju što je po prvi put otkako je Festival obnovljen, uspjelo da okupi sve nekadašnje republike bivše Jugoslavije osim Slovenije, gdje su makedonski amateri po prvi put u takmičarskom dijelu.

“Imali smo simpatičnu predstavu gimnazijske trupe koja je sadržavala i igru i muziku, i parodiju i komediju, sa puno ritma, tempa i veselja, onoga što pripada amaterskom  pozorištu mladih ljudi, punih entuzijazma i energije”, kazao je nakon predstave voditelj Okruglog stola Miladin Ševarlić.

Iako su kritičari bili jednoglasni u ocjeni da su mladi Makedonci ukinuli rampu sa publikom, da su pokazali radost igre, neki su im zamjerali i što pojedine grupne scene nisu bile najsjajnije riješene, a scenografija nije postala dio scenske igre.

“Bilo je zanimljivih glumačkih rješenja, ali je tempo predstave, čini se, bio na jednoj žici, bez jasno definsanog sukoba”, bio je kritičan glumac Stevan Šerbedžija koji je iznio i  zamjerku da se stručni žiri festivala mora podmladiti i uvesti nekadašnje radionice za mlade glumce amatere.

Kiričari i publika su, ipak, u jednom bili složni – da je mlada glumica Sara Ilić s pravom zaslužila priznanje protagonist večeri.

Pete festivalske večeri nastupa Gradsko pozorište Palanka iz Smederevske Palanke, koje je dobro poznato trebinjskoj publici sa ranijih festivala i od koga se očekuje mnogo.

Oni će izvesti “Tetovirane duše” po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Fuada Tabučića.

Uoči predstave će, u okviru pratećeg programa Festivala, u kino sali Doma kulture Trebinje biti organizovana tribina “Prvo bješe amaterizam”, koja će se baviti pozorišnim amaterizmom uopšte…

Performans na Trgu Republike

U okviru pratećeg programa festivala, nastupili su i mladi glumci iz Beograda, uz muzičku pratnju studenata Akademije umjetnosti iz Banjaluke. Dramske tekstove glumci su izveli uz pratnju muzičkog kvarteta, a gradski trg pretvorio se u pozornicu na otvorenom. Prigodan program na otvorenom narednih dana biće izveden i za najmlađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije