Pozornica

Sabina Begović-Ćorić i Džejna Avdić o predstavi "Knjiga mojih života"

Sabina Begović-Ćorić i Džejna Avdić o predstavi "Knjiga mojih života"
Sabina Begović-Ćorić i Džejna Avdić o predstavi "Knjiga mojih života"

SARAJEVO - "Knjiga mojih života" naziv je nove predstave nastale prema knjizi Aleksandra Hemona, koju ovih dana prema režiji Sabrine Begović-Ćorić priprema ansambl Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Begović-Ćorićeva kaže da je došla na ideju da radi predstavu upravo prema jednoj od Hemonovih knjiga s obzirom na to da je to autor čije je kolumne i knjige čitala od djetinjstva.

"Ujedno sam odrastala i sazrijevala uz njegovo autorstvo. I mislim da je on na neki način meni utkao ta shvatanja i viđenja našeg društva. Iz toga sam izvukla da bih željela kroz medij kroz koji se ja izražavam to stečeno viđenje ispričati dalje javnosti", navela je ona.

Istoimena Hemonova knjiga zbirka je autobiografskih eseja u kojima govori o ličnim sjećanjima na život u Sarajevu prije rata, tokom ratnog vihora i današnjem životu u Čikagu.

Kako je navela Begović-Ćorićeva, to je priča o izgubljenom ljudskom biću, umjetniku u raskoraku između "neba i zemlje" koji pokušava naći odraz sunca pod tuđim nebom.

Priznala je da je možda i najteži dio posla bila dramatizacija za koju je zaslužna Džejna Avdić.

A, taj dio rada je bio komplikovan jer je u pitanju literarni tekst, književno djelo koje nema direktni potencijal za dramski tekst.

"Događaji koje Hemon opisuje su tako slikovito opisani u knjizi i nude potencijal da se to postavi na sceni", pojasnila je ona.

Kada je sama radnja priče u pitanju, Begović-Ćorićeva je istakla da se radi o propitivanju raznih identiteta, kako onih koje stičemo želeći ih, tako i onih koje stičemo ne želeći ih, odnosno koje dobijamo u različitim periodima života i zbog različitih okolnosti.

"Mislim da se u tome ogleda i neka savremenost koju ja prepoznajem kao potpuno druga generacija. Svi ti identiteti su možda preteča ili izazov nekog našeg savremenog života", dodala je ona.

Dramaturg Džejna Avdić je kazala da ova knjiga nije samo o Hemonovom životu, već o životu svih nas. Dodala je da Hemon piše na vrlo iskren način, a u njegovim pričama postoji puno dramskog materijala, jer one donose mnoge intimne momente nabijene emocijama.

Dodala je da je izazov dosta velik, te da im je Hemon bukvalno poklonio autorska prava i na neki način im dao svoj život u njihove ruke.

Begović-Ćorićeva i Avdićeva su kao autorke mlađe generacije izrazile zahvalnost Kamernom teatru 55 na pruženoj prilici za rad. Uloge će utjelovili Boris Ler, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije