Pozornica

Sahranjen književnik Vladimir Nastić

ISTOČNO SARAJEVO - Savremeni srpski pjesnik Vladimir Nastić (76) sahranjen je u subotu na groblju Miljevići u Istočnom Sarajevu u prisustvu rodbine i mnogobrojnih poštovalaca njegovog djela.

Opraštajući se od Nastića, predsjednik Podružnice sarajevsko-romanijsko-drinske Udruženja književnika Republike Srpske Nedeljko Zelenović rekao je da je ovo udruženje izgubilo književnika iz zlatne generacije srpskog pjesništva, koji je ostao rodoljubivi pjesnik i onda kada je svaka rodoljubivost, ako nije bila jugoslovensko-komunistička, bila anatemisana.

Nastić će, rekao je Zelenović, zbog svojih knjiga i stihova, trajati dok traje srpski rod i srpska književnost.

"Simbolika tvoje poezije, koju smo sretali u čitankama još prije 40-tak godina, široka je i inspirativna, originalna do krajnjih granica, žnastićevskaž u svakom pogledu, bilo da visi poput nagorjelog kazana iznad rodnog ognjišta ili baca pogdled sa trinaestog sprata sarajevskog nebodera, bilo da je mrtva priroda u ulju na zidu zabačene kafane u gradu koji je život i smrt, kuća i bolnica, porodilište i mrtvačnica", istakao je Zelenović.

U ime radnika Matične biblioteke Istočno Sarajevo i SKPD "Prosvjeta", od velikog srpskog pjesnika oprostila se Marijana Petronić, koja je naglasila da za pjesnika nema smrti dok traje njegova proza i poezija.

Pjesnik Vladimir Nastić, koji će svojim obimnim književnim opusom i toplinom kojom je zračio ostati u trajnom sjećanju brojnih poklonika njegove pisane riječi, preminuo je 11. marta u Sarajevu.

Vladimir Nastić rođen je 1934. godine u Odžaku kod Nevesinja. Nižu realnu gimnaziju završio je u Nevesinju, Učiteljsku školu u Mostaru, a Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet, Odsjek istorije, u Sarajevu.

Objavio je više knjiga poezije: "Sam u kamenu", "Zvezda u senci", "Gorke pesme", "Pesme pokajnice", "Blagovesti" i "Kad se s proleća oglasi kukavica", te priredio Zbornik pjesama "Sunce u stopalima"...

Ostaće prepoznatljiv i po svojim proznim djelima "Simatovi budni snovi", "Sve što oko vidi", "Mrtve se pomiču sjene", kao i romanu za djecu "Tako smo rasli" i zbirci priča za djecu "Imamo, imamo - vuka".

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS objavio je Nastićeva Izabrana djela u četiri knjige. Posljednja objavljena Nastićeva knjiga je zbirka poezije "Ovdje žive mrtvi", u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U toku svog veoma plodnog stvaralačkog rada, Nastić je obavljao i funkciju predsjednika Udruženja književnika Srpske, a bio je i član Udruženja književnika Srbije.               

           

   

              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije