Pozornica

Saradnja koja njeguje nacionalnu kulturu

Saradnja koja njeguje nacionalnu kulturu
Saradnja koja njeguje nacionalnu kulturu

BANJALUKA - Rukovodioci Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) iz Banjaluke, Zoran Đerić i Nenad Novaković danas su u gradu na Vrbasu potpisali ugovor o poslovnoj i umjetničkoj saradnji ova dva nacionalna teatra.

Ugovor su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, te Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a isti podrazumijeva održavanje svih vidova partnerskih odnosa dvije pozorišne kuće. Publika u Novom Sadu i Banjaluci, stoga, u skorijem vremenskom periodu može da očekuje razmjene predstava pomenuta dva pozorišta, a pozorišne kuće koprodukcije, tehničku pomoć u realizaciji predstava i mnogo šta još.

"Trebalo je složiti mnoštvo kockica da bi dva nacionalna teatra iz Novog Sada i Banjaluke dobila ovaj okvirni sporazum o međusobnoj saradnji. Na sreću, to se sada ispunilo i očekujemo da u već sljedećem mjesecu završimo posao i s Narodnim pozorištem iz Beograda", kazao je Novaković, pojašnjavajući da je cilj, zadatak i funkcija ovih partnerstava da rad u pozorištu bude jeftiniji, te da navedene pozorišne kuće zajednički njeguju nacionalnu kulturu, koja se stvara i proizlazi iz narodnih pozorišta. Slično Novakoviću, Zoran Đerić naglasio je da su SNP i NP RS i ranije sarađivali, no da je upravo potpisanim ugovorom njihova saradnja produbljena i potvrđena na zvaničnom državnom vrhu Srbije i Republike Srpske.

"Institucije kulture konačno će biti u prilici da rade zajedničke programe i da sarađuju na planu razmene predstava i umetnika kako bi sve naše sredine imale priliku da vide umetničke razultate ostvarene ovde i tamo", kazao je Đerić, koji naglašava da već sljedeći mjesec predstavu iz Banjaluke očekuje u Novom Sadu, te da će Novi Sad uzvratiti gostovanjima predstava, ali i opera i baleta koji tehnički mogu biti izvedeni na velikoj sceni NP RS.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Tanja Đaković, v.d. pomoćnika ministra za kulturu, te Luka Kecman, predsjednik Upravnog odbora NP RS. Đakovićeva je naglasila da SNP kao osnivač "Sterijinog pozorja" već šest decenija uspješno njeguje i razvija savremeni domaći dramski tekst, a da je upravo to jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture RS, te da se nada da će potpisanim ugovoram u ovom koraku određeni napredak imatu i NP RS. Isto tako, naglasila je, zna da će NP RS i te kako imati šta da ponudi Beogradu i Novom Sadu, te da će ova saradnja biti od višestruke koristi pozorišnoj djelatnosti kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije