Pozornica

Sarajevo u oktobru domaćin Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije

Sarajevo u oktobru domaćin Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije
Sarajevo u oktobru domaćin Generalnoj skupštini Evropske teatarske konvencije

SARAJEVO - U Sarajevu će tokom Festivala MESS 2016, od 6. do 9. oktobra, biti održana Generalna skupština Evropske teatarske konvencije (ETC-a), najveće teatarske mreže u Evropi, koju čini više od 40 evropskih teatara iz 20 zemalja, a koji prezentuju najbolja teatarske produkcije u svojim zemljama.

Iz Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo istaknuto je da je to velika čast i priznanje za Festival MESS, koji je članica te respektabilne mreže od 2011., i prilika da se bosanskohercegovačka pozorišna scena aktivnije uključi u evropske teatarske tokove.

Osim Festivala MESS, ove godine je u punopravno članstvo navedene teatarske mreže primljen i Kamerni teatar '55, dok se u oktobru se očekuje i prijem Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Ministarstvo kulture i sporta KS će biti pokrovitelj ovog uglednog skupa koji će biti prilika za pokretanje umjetničkih saradnji kao i za prezentaciju bh. institucionalnog i nezavisnog teatra koji je proteklih godina ostvario niz zapaženih uspjeha na regionalnim i svjetskim scenama. Bez sumnje, Sarajevo će biti evropski teatarski centar u oktobru, što je još jedno priznanje svim teatarskim umjetnicama i umjetnicima u Kantonu Sarajevo kao kulturnom, obrazovnom i sportskom centru koji se želi pozicionirati i na teatarskoj mapi Evrope”, saopšteno je iz Pres-službe KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije