Pozornica

Sjećate li se Nele Eržišnik, jugoslovenske komičarke (FOTO, VIDEO)

Sjećate li se Nele Eržišnik, jugoslovenske komičarke (FOTO, VIDEO)
Sjećate li se Nele Eržišnik, jugoslovenske komičarke (FOTO, VIDEO)

Krajem pedesetih godina u humorističkoj emisiji Radio Zagreba "Porodica Veselić" prvi put pojavljuje se kao kućna pomoćnica Marica Hrdalo, čiji lik razvija i u drugim radioemisijama (Veselo veče, Vesela revija) i javnim nastupima, te kao obična, jednostavna žena komentariše aktualnosti u zemlji i u svijetu te stiče naročitu popularnost.

Drugi lik koji je paralelno tumačila bila je lička seljanka tetka Ika (Ikača). Kao komičarka obišla je mnoge krajeve i zemlje te imala velik broj susreta s publikom. Među njezinim poštovaocima bio je i Josip Broz Tito.

Poslije Drugog svjetskog rata završila je 1948. studij glume na Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu. Glumačku karijeru počela je u Hrvatskom narodnom pozorištu, a 1953. prelazi u Zagrebačko dramsko pozorište (kasnije Pozorište Gavella). Proslavila se naročito 1952. naslovnom ulogom u Aristofanovoj „Lisistrati“. Pozorišnu karijeru završila je naprasno naslovnom ulogom u Nušićevoj „Gospođi ministarki.“

Filmsku karijeru počela je 1950-ih i 1960-ih godina kao filmska glumica u filmovima „Sinji galeb (1953)“, „Jubilej gospodina Ikla (1955)“, „Ne okreći se sine“, „Svoga tijela gospodar (1957)“, „Samo ljudi (1957)“, „H-8“, „Signali nad gradom (1960)“, „Martin u oblacima (1961)“, „Breza (1967)“.

Umrla je u 86. godini nakon kratke bolesti dana 13.08.2007.

(NN/novi.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije