Pozornica

Spektakularan završetak banjalučkog festivala "Kozara etno 2017"

Spektakularan završetak banjalučkog festivala "Kozara etno 2017"
Foto: Ilustracija | Spektakularan završetak banjalučkog festivala "Kozara etno 2017"

BANJALUKA - Na završnoj večeri 13. međunarodnog festivala tradicije, običaja i narodnog melosa "Kozara etno 2017", održanoj u utorak veče na ljetnoj pozornici banjalučke tvrđave Kastel, publika je bogat muzičko-scenski nastup kulturno-umjetničkih društava iz osam zemalja nagradila brojnim aplauzima.

Program je počeo scenskim prikazom običaja prosidbe potkozarskog kraja, koji je bio tema ovogodišnjeg festivala.

"Nakon prva dva festivalska dana održana u Piskavici, publika koja je došla na tvrđavu Kastel na zatvaranju festivala imala je priliku da vidi ovaj potkozarski običaj, nakon čega je uslijedio kombinovani program svih učesnika festivala", podsjetio je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada Banjaluka.

Dodao je da je ovogodišnji festival, koji je ugostio ansamble iz Poljske, Grčke, Srbije, Etiopije, Slovenije, Bjelorusije, Bugarske i BiH, bio dosta posjećen, naročito u potkozarskom selu Piskavica.

Na završnici festivala nastupili su i pobjednici izvorne pjesme u ženskoj i muškoj kategoriji. U ženskoj kategoriji publici se predstavila pjevačka grupa "Drugarice iz mladosti" iz Verića i Bistrice, a u muškoj KUD "Kozara" iz Prijedora, dok se Radovan Jorgić iz Piskavice predstavio u sviranju tambure trožice.

Najstariji KUD u BiH, Radničko kulturno-umjetničko društvo "Proleter" iz Sarajeva prvi put je učestvovalo na ovom festivalu.

"Ovdje smo prvi put, ali ne i prvi put u Banjaluci. Došli smo sa dvije sekcije. Trećeg festivalskog dana naš narodni orkestar na tvrđavi Kastel održao je svoj koncert, gdje je 25 muzičara predstavilo našu tradicionalnu sevdalinku, a pored toga izvodili smo i muziku sa čitavog Balkana. Zadnjeg dana festivala folklorni ansambl RKUD 'Proleter' igrao je bošnjačke igre iz okoline Doboja", kazao je Sulejman Skenderagić, sekretar RKUD "Proleter".

Folklorna, plesna i muzička grupa "Belaya Rus" na završnoj večeri "Kozara etno" festivala banjalučkoj publici predstavila se sa dva plesa.

"Prezadovoljni smo ljudima koji žive ovdje, mnogo ih je došlo da podrže naš nastup koji smo održali u Piskavici, ali i ovdje na tvrđavi Kastel. Došli smo sa 34 člana, plesali smo naš ples 'Pava', što u prevodu znači 'Šaljivi ples' i igrali koreografiju koja se zove 'Karuzjeva'", rekao je Anatoli Karpović iz grupe "Belaya Rus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije