Pozornica

Srebrenik otvorena pozornica

Srebrenik otvorena pozornica
Foto: N.N. | Srebrenik otvorena pozornica

SREBRENIK - Manifestacija i međunarodna likovna i umjetnička kolonija "Srebrenik, otvoreni grad umjetnosti 2018", u okviru koje će biti izvedene pozorišne predstave i održane promocije knjiga, te smotre folklora i koncerti, počela je proteklog vikenda i trajaće do 25. avgusta.

Srebrenik kroz ovu manifestaciju želi otvoriti vrata kulturi i pokazati svu ljepotu umjetnosti, glume, slikanja, a istovremeno promovisati i tvrđavu koja sve više privlači turiste.

"Nama je želja pokazati svoju istoriju, te kroz to promovisati turizam i iskoristiti privredne potencijale ove ljepotice. Da unaprijedimo BiH kroz stare zanate, razne običaje, kulturne programe. Da svi mogu iskoristiti ono što nam je ostavljeno u nasljeđe", kazao je Mirza Ibrišimović, direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik.

Srebrenik će narednih dana kroz bogat kulturno-umjetnički program biti otvorena pozornica za sve lijepe ljudske vještine.

Osim već tradicionalnih sadržaja "Djeca crtaju svome gradu" i Dječji festival pop muzike, biće održan 10. Festival saza i sevdaha "Dr Hašim Muharemović", koncert narodne muzike "Jasmin Hasić i prijatelji", monodrama "Rod i dom" u izvedbi Irfana Kasumovića, rok koncert grupe "Divan" iz Tuzle, smotra folklora na kojoj će nastupiti sedam KUD-ova iz BiH te nastup plesne grupe "Rebus" iz Srebrenika.

Posebno se ističe likovna kolonija, koja je prije 42 godine ugostila veliki broj umjetnika iz BiH i inostranstva, koji su Srebreniku ostavili preko 600 umjetničkih djela.

Osnovni motiv umjetnicima su tvrđava i stari grad Srebrenik iz 11. vijeka, koji je smješten na obroncima planine Majevice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije