Pozornica

Svetlana Bojković: Radujem se stotom izvođenju Gospođe ministarke

Svetlana Bojković: Radujem se stotom izvođenju Gospođe ministarke
Foto: Ilustracija | Svetlana Bojković: Radujem se stotom izvođenju Gospođe ministarke

BEOGRAD - Replike koje je Svetlana Bojković izgovorila u filmovima i TV serijama odavno su postale dio svakodnevnog govora, a energijom ove glumačke dive stvorene su snažne uloge i na pozorišnim daskama.

Vrijednim priznanjima "Velika Žanka" i "Dobričin prsten" sada se pridružila i nagrada koja nosi ime velikana srpskog glumišta, "Pavle Vuisić". Za "Glas Srpske" govorila je dok se vraćala sa manifestacije posvećene još jednoj glumačkoj legendi, Bati Stojkoviću.

- Trebalo je da dođem u Banjaluku polovinom septembra, ali sada nije izvesno jer 1. septembra treba da počnem da snimam jednu seriju. U svakom slučaju, doći ću uskoro jer se bližimo 100. izvođenju predstave "Gospođa ministarka" u Narodnom pozorištu RS. Radujem se tome i sigurno je da ćemo to igranje svečano obeležiti - rekla je Bojkovićeva.

Među ostvarenjima u kojima je maestralno odigrala uloge su filmovi "Pas koji je voleo vozove" i "Smrt gospođe ministarke" (TV) (1991), kao i TV serije "Bolji život", Srećni ljudi" i "Porodično blago".

- Vratila sam se sa "Dana Bate Stojkovića" u Vrnjačkoj Banji koji se svake godine tamo održavaju, upravo oko Batinog rođendana. Otvarala sam tu manifestaciju, uvek je lepo u tom društvu, tu je bila Batina supruga, kao i Mira Banjac, naš kolega Milan Mihajlović i ljudi iz Vrnjačke Banje koji tako čuvaju uspomenu na velikog glumca - priča Bojkovićeva.

Vijest o novoj nagradi zatekla ju je upravo u Vrnjačkoj Banji.

- Jako sam počastvovana i mnogo me obradovalo da sam dobila nagradu sa imenom Pavla Vuisića, koji je bio glumačka gromada - ističe glumica.

Ovo priznanje je definisano kao nagrada za životno djelo što glumicu dodatno raduje.

- Mnogo sam radila na televiziji, izgradila brojne uloge u filmovima i TV serijama tako da pretpostavljam da se to odnosi na taj moj opus koji je obiman. Sa druge strane, gluma ako je suštinski dobra, nije važno da li je na sceni ili pred kamerom - primjećuje Bojkovićeva.

Nagrada će joj, kao i svim prethodnim laureatima, biti uručena na Filmskim susretima u Nišu.

- Ovakvi festivali su prava prilika da se predstavi srpska kinematografija i sve što glumci i reditelji stvaraju. U vremenu koje nije baš naklonjeno umetnosti snimanje filmova je veliki uspeh. Dobro je da postoje filmski festivali u Srbiji, zato što grad u kome se takve manifestacije održavaju tada oživi i pokrene se. A publika dobije priliku da se malo napoji sedmom umetnošću - zaključila je Bojkovićeva.

Karta više

Komad "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, u režiji Milice Kralj, jedna od najpopularnijih komedija na repertoaru Narodnog pozorišta RS. Već godinama, kada je na repertoaru ova predstava, sa Svetlanom Bojković u naslovnoj ulozi traži se karta više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije