Pozornica

Teatar fest "Petar Kočić" dobio evropsku oznaku kvaliteta

Teatar fest "Petar Kočić" dobio evropsku oznaku kvaliteta
Foto: N.N. | Teatar fest "Petar Kočić" dobio evropsku oznaku kvaliteta

BANJALUKA - Teatar fest "Petar Kočić", najveći pozorišni festival u Republici Srpskoj, koji će ove godine u Banjaluci biti održan 22. put, ponovo je kao potvrdu regionalnog i evropskog kvaliteta od strane Udruženja evropskih festivala dobio oznaku EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

U dopisu koji je generalna sekretarka pomenutog udruženja Ketrin Deventer uputila Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) navedeno je da Teatar fest ispunjava zahtjeve za EFFE oznaku i da je sada u konkurenciji za EFFE nagrade.

"Međunarodni EFFE žiri će odlučiti o nagradama do septembra 2019. godine. Uži izbor dobitnika biće objavljen u julu 2019. godine", navela je ona.

Kakve su prednosti dobijanja ove oznake, sa druge strane, za "Nezavisne" je govorio Nenad Novaković, direktor NP RS.

"Mi smo ponosni jer je obnovljena, da kažemo, registracija u evropskoj asocijaciji pozorišta zato što je ovo potvrda da nismo iznevjerili njihova očekivanja i da su oni od vremena kada smo prvi put dobili registraciju (2017) imali nadzor kako je tekao organizacioni dio, prateći program samog festivala, te kakav je bio kvalitet predstava festivala", kazao je Novaković.

Pozorište na čijem je čelu moći će oznaku EFFE da nosi u sezoni 2019/2020, te da učestvuje u EFFE susretima u Lisabonu 15. i 16. aprila 2019. i 2020. godine u okviru godišnjeg samita umjetničkih festivala u organizaciji Udruženja evropskih festivala.

"Korist pozorišta je i ta što smo mi na njihovom sajtu postali vidljivi, ne samo za ono što se događa na Teatar festu nego uopšte u pozorištu, jer pokušavamo i da one aktivnosti koje nisu direktno vezane za Teatar fest pomalo privučemo uz tu priču. Sa druge strane, drago nam je da neko nadzire naš rad, jer se i mi unutar pozorišta onda potrudimo da budemo što bolji, jer vjerovatno bismo ponekad propustili i preskočili nešto, pošto smo jednostavno takav narod. Ovog puta to ne smijemo, ne možemo i na tako nešto nemamo pravo", ističe Novaković.

On je za naš list otkrio da je Teatar fest, koji je prošle godine prvi put odigran u junskom terminu, definitivno iz maja premješten u jun.

"Mi smo u dogovoru i s evropskom asocijacijom festivala i sa 'Sterijinim pozorjem' i s pozorištima iz Bosne i Hercegovine dogovorili da održimo taj junski termin iz dva razloga. Prvi razlog je što tada izbjegavamo 'Sterijino pozorje', koje je ušlo u naš termin, jer 'Sterijino pozorje' je ipak starije i jače, a prije njega je festival u Jajcu, tako da nismo htjeli jedni druge da preklapamo u bilo čemu, već da napravimo taj prostor da možemo malo da dišemo. Ove godine Teatar fest počinje 4. juna i traje osam dana. Druga stvar jeste da junski period inače nije repertoarski termin i u tom periodu pozorište bi manje-više bilo poluprazno ili prazno, a s Teatar festom će živjeti punim plućima", zaključio je Novaković, otkrivajući da će selektor ovogodišnjeg Teatar festa biti Zoran Đerić, književnik i teatrolog iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije