Pozornica

Teatar fest na evropskoj festivalskoj karti

Teatar fest na evropskoj festivalskoj karti
Teatar fest na evropskoj festivalskoj karti

BANJALUKA - Teatar fest "Petar Kočić" odabran je za dobijanje oznake evropskih festivala od značaja EFFE 2017-2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe), javljeno je juče iz Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), kuće u okviru koje će ovaj festival jubilarni 20. put biti održan od 17. do 24. maja.

Nakon uspješne procjene stručnjaka centara na nivou država, kako stoji u saopštenju, Međunarodna porota je odobrila aplikaciju.

"Teatar fest 'Petar Kočić' je sada dio festivalske zajednice EFFE, koju omogućava Asocijacija evropskih festivala, a koja se sastoji od festivala koji se zalažu za umjetnički kvalitet i imaju veliki značaj na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou", javili su iz NP RS, navodeći i to da će se on uskoro pojaviti na internetskoj stranici EFFE.

To znači, rečeno je dalje, da će informacije o Teatar festu biti lako dostupne festivalskoj publici, umjetnicima, umjetničkim organizacijama, ansamblima, orkestrima, pozorišnim i plesnim trupama, javnim vlastima na svim nivoima, sponzorima i privatnim kompanijama i medijima.

Povodom ovog značajnog iskoraka u Evropu Teatar festa, čije će zvanično proglašenje biti upriličeno u Visbadenu u Njemačkoj 4. maja, Nenad Novaković, direktor NP RS, govorio je za "Nezavisne".

"Pored toga što ćemo postati vidljiviji u Evropi, ova oznaka govori da smo prepoznati kao festival koji ima svoj značaj i svoje utemeljenje. S druge strane omogućava da i svi oni koji su zainteresovani ne samo iz regiona, već i iz Evrope mogu da nas pronađu, prepoznaju i vide šta znači i koji kulturno-kulturološki nivo posjeduje Teatar fest", rekao je Novaković.

Na kraju krajeva, dodao je, ovo je značajno i za sva ona pozorišta koja su selektovana na banjalučki Teatar fest jer znaju da će njihove predstave, glumci i njihova poetika u Banjaluci biti prisutna, a istovremeno i disperzovana na tlu čitave Evrope.

Novaković je naglasio i da pripreme za Teatar fest teku po planu i bez ikakvih problema, te da banjalučka publika sa nestrpljenjem očekuje početak najveće pozorišne smotre u Republici Srpskoj.

Nju će, podsjećamo, jubilarni 20. put otvoriti ansambl NP RS premijernim izvođenjem predstave "Samo ne u Švajcarsku", po tekstu Petra Mihajlovića i u režiji Milana Neškovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije