Pozornica

Teatar sjenki iz Istanbula predstavio se publici u Banjaluci

Teatar sjenki iz Istanbula predstavio se publici u Banjaluci
Teatar sjenki iz Istanbula predstavio se publici u Banjaluci

BANJALUKA - Tradicionalni turski teatar sjenki iz Istanbula danas se, u okviru 14. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, predstavio banjalučkoj publici izvođenjem predstave "Karađoz na festivalu".

Predstava je izvedena u okviru zvaničnog programa, a izveli su je Suat Veral i Merve Ilken.

Nakon predstave, glumačka ekipa otkrila je mališanima iz publike tajne teatra sjenki, a bilo im je dozvoljeno i da sami upravljaju lutkama.
Na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji traje do srijede, pored današnjeg duplog izvođenja predstave Tradicionalni turski teatar sjenki iz Istanbula izložio je lutke Karađoza, Hadživata i drugih likova u holu Dječijeg pozorišta RS odnosno Muzeju lutaka, a organizovane su i dvije radionice izrade lutaka potrebnih za predstavu Karađoza i Hadživata.

Suat Veral ispričao je za AA nakon predstave u Banjaluci da se ovim poslom bavi već 30 godine, da je jedniji koji se bavi ovakvom vrstom umjetnosti sa lutkama ove veličine i da, između ostalog, daje časove iz igre sjenki u Istanbulu.

"Moj cilj je, prije svega, da usrećim djecu, mališane, da ih podsjetim na tradiciju", rekao je Veral.

U Bosni i Hercegovini je bio u Sarajevu, Zenici i Mostaru, a ovo mu je prva posjeta Banjaluci i veoma je zadovoljan prijemom. Do gostovanja u Banjaluci došlo je zahvaljujući festivalu u Izmiru ove godine kada je upoznao umjetnike iz Banjaluke i dogovorio dalju saradnju.

"Inače mogu da kažem da trenutno u svijetu vlada velika nesloga, mnogo je ratova, ružnih dešavanja, mislim da djeca ne zaslužuju da tako nešto gledaju, proživljavaju, zato smatram da na svakom koraku treba da ih činimo srećnima jer djeca trebaju samo da budu srećna i zadovoljna", kazao je i zahvalio se Ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini koja je podržala ovaj projekat.

Sa njim je nastupila i narator Karađoza Merve Ilken. Objasnila je da joj je Suat Veral tetak, i se za ovaj poziv odlučila zahvaljujući tome što je rasla u porodici u kojoj je stalno bilo teatra i glume.

"Veličanstven je osjećaj kad znate da ste jedina žena koja se bavi nekom vrstom umjetnosti. U ovom slučaju ja sam jedina žena u Turskoj koja se bavi tradicionalnim turskim pozorištem igre sjenki. Željela sam da pokažem da se ovom vrstom umjetnosti može baviti bilo ko, bez obzira na uzrast i pol. U Turskoj sam primjer svim djevojčicama i ženama da se mogu baviti ovim poslom i da su ravnopravne", izjavila je Merve Ilken.

Inače, na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, učestvuje 13 teatara iz 10 zemalja, dok u takmičarskom dijelu Festivala učestvuju dječija pozorišta iz Argentine, Poljske, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske i BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije