Pozornica

Tradiciju i običaje čuvaju i u Austriji

Tradiciju i običaje čuvaju i u Austriji
Tradiciju i običaje čuvaju i u Austriji

PURKERSDORF - U austrijskom gradu Purkersdorf odražan je Četvrti folklorni festival u organizaciji Udruženje Srba "Semberija i Majevica" iz Presbauma.

Na festivalu "Zaigraj, zapjevaj, tradiciju i običaje sačuvaj", koji je održan sinoć, učestvovala su kulturno-umjetnička društva iz Austrije "Mladost" iz Lobersdorfa, "Krajišnik" iz Sent Poltena, "Ostrog" iz Linca, "Branko Radičević" i "Stevan Mokranjac" iz Beča, kao i učenici Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika.

Predsjednik Udruženja "Semberija i Majevica" Žiko Petrović svečano je otvorio ovu manifestaciju i zahvalio svim učesnicima, posebno opštini Ugljevik koja od početka pomaže organizacije ovih festivala.

"Mnogo nam znači dolazak predstavnika naše regije - Semberije i Majevice, iz naše matice, koji zajedno sa nama učestvuju na ovom četvrtom festivalu i dijele sa nama ovu radost", rekao je Petrović.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zahvalio je na pozivu za učešće na ovom festivalu koji, kako je rekao, najbolje predstavlja Ugljevik, Bijeljinu, Semberiju, Majevicu i Republiku Srpsku.

Perić je zahvalio kulturno-umjetničkim društvima u Austriji što čuvaju tradiciju i običaje srpskog naroda.

"Naša želja je da nastavimo saradnju i da vam pomognemo onoliko koliko možemo, jer ste vi bili sa nama kada je bilo najteže", rekao je Perić obraćajući se okupljenima na ovoj manifestaciji.

Učesnici folklornog festivala predstavili su se u gradskoj sali u Purkersdorfu igrama iz Šumadije, Leskovca, Bosilegrada, okoline Beograda, vlaškim igrama.

Na kraju oficijalnog dijela organizator je uručio zahvalnice učesnicima, načelniku Ugljevika Vasiliju Periću, predsjedniku Skupštine Ugljevika Đoki Simiću, predstavniku grada Bijeljina Slavku Bašiću, gradonačelniku Purkersdorfa Karlu Šleglu, načelniku opštine Presbaum Jozefu Šmidl-Hajedebergu i načelniku Tulnerbaha Johanu Novomeckom.

Delegacije Bijeljine i Ugljevika boravile su ovim austrijskim gradovima od 2. decembra, a danas se vraćaju u Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije