Pozornica

Tuzlacima Gran pri pozorišnih susreta BiH, pet nagrada za NP RS

Tuzlacima Gran pri pozorišnih susreta BiH, pet nagrada za NP RS
Foto: N.N. | Tuzlacima Gran pri pozorišnih susreta BiH, pet nagrada za NP RS

BRČKO - Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 35. izdanja Pozorišnih/kazališnih susreta BiH, koji su trajali od 15. do 23. novembra u Brčkom, pripala je komadu "Posljednja ljubav Hasana Kaimije", autora Derviša Sušića i reditelja Gorana Damjanca, rađenom u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Ovu odluku donio je stručni žiri u sastavu: Senad Bašić, redovni profesor glume iz Sarajeva, Danica Maksimović, glumica iz Beograda, i Ivo Gregurević, glumac iz Zagreba. Prema njihovoj odluci, Narodno pozorište Republike Srpske (NP RS) iz Banjaluke za komad "Naši dani", na ovom festivalu, dobilo je čak pet nagrada.

Nagrada za najbolju mladu glumicu jednoglasno je dodijeljena glumici NP RS Nataši Perić, za ulogu Dragane Matić, nagrada za najbolji kostim pripala je kostimografkinji NP RS Jeleni Vidović, nagrada za najbolju mušku ulogu, takođe jednoglasno, pripala je glumcu NP RS Ljubiši Savanoviću za ulogu Drage Ćuka, te nagrada za najbolji dramski tekst bh. savremenog pisca, statua "Zlatno pero", još jednom, jednoglasno je dodijeljena Željku Stjepanoviću. Predstava "Naši dani" nagrađena je i Zlatnom statuetom Vijećnice i grada Brčkog, a pored stručnog žirija, i žiri publike je nagradio glumicu NP RS Miljku Brđanin, za ulogu Koviljke u predstavi "Naši dani", nagradom za najbolju žensku ulogu na festivalu.

Što se tiče ostalih odluka stručnog žirija, Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi "Ravna ploča" u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Andriji Kuzmanoviću za ulogu Pripovedača u predstavi "Osama - Kasaba u Njujorku" u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, istu nagradu kao Nataša Perić, samo za najboljeg mladog glumca, dodijeljena Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gavre u predstavi "Ravna ploča", Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za muziku je dodijeljena Denisu Hadžiću za predstavu "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Narodnog pozorišta Tuzla, a nagrada za scenografiju dodijeljena je Hariju Ejuboviću za predstavu "Posljednja ljubav Hasana Kaimije", Narodnog pozorišta Tuzla.

Po odluci stručnog žirija, nagrada za najbolju režiju osvojio je Goran Damjanac, reditelj iz Banjaluke, za pobjedničku predstavu Susreta, a "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" nagrađena je i priznanjem publike za najbolju mušku ulogu koju je dobio Dražen Pavlović za ulogu Budaline Taleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije