Pozornica

U NP Sarajevo otvorena Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović"

U NP Sarajevo otvorena Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović"
Foto: Anadolija | Narodno pozorište Sarajevo otvorilo Galeriju sjećanja "Sulejman Kupusović"

Narodno pozorište Sarajevo je otvorilo Galeriju sjećanja “Sulejman Kupusović” u cilju promocije teatarskih autoriteta i njihovih djela koji su utemeljili vrijednosti umjetničkog rada Narodnog pozorišta.

Presjecanjem vrpce, Izudin Bajrović, bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac, je i zvanično u foajeu pozorišta otvorio Galeriju sjećanja “Sulejman Kupusović”.

Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, u obraćanju prisutnima je izjavila da je Galerija sjećanja otvorena sa željom da se njeguje sjećanje cijenjene umjetnike Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Galeriju 'Sulejman Kupusović' otvaramo sa željom da njegujemo sjećanje na sve naše divne umjetnike koji su djelovali i radili u Narodnom pozorištu i koji su utemeljili umjetničke vrijednosti Narodnog pozorišta. Mi ne želimo da odlaskom naših umjetnika nastane tišina, već želimo da, i kad oni odu, čujemo njihov glas koji će nas uvijek podsjećati na one prave ljudske i pozorišne vrijednosti", rekla je Hašimbegović.

Istakla je da je u okviru Galerije sjećanja “Sulejman Kupusović” predstavljena izložba pod nazivom "Snaga teatarskog izraza" posvećena Nadi Đurevskoj, legendarnoj bosanskohercegovačkoj pozorišnoj, televizijskoj i filmskoj glumici.

"Galerija 'Sulejman Kupusović' je osmišljena tako da smo prvu postavku odlučili posvetiti našoj prvakinji drame Narodnog pozorišta Nadi Đurevskoj koja nas je prerano napustila. Intimno mogu reći kako sam, da Sule može govoriti, i da sam ga pitala: 'Ko bi bio prvi u ovoj Galeriji sjećanja?', sigurna da bi rekao neka to bude Nada Đurevska, jer Sulejman Kupusović i Nada Đurevska su imali jednu posebnu povezanost i posebnu umjetničku nit koja ih je vezivala, i oni su na jedan poseban način u predstavama koje su radili zajedno uspjeli da dokažu svoje umjetničke vrijednosti", kazala je Hašimbegović.

Na kraju je naglasila kako su izložbom željeli javnosti predstaviti Nadu Đurevsku i kao osobu, odnosno, kako je rekla, njenu toplinu i ljudskost.

"Ovdje možete svjedočiti ne samo ogromnom umjetničkom opusu kojeg je ostavila ova sjajna glumica, nego nam je želja bila i predstaviti Nadu Đurevsku i kao osobu, njenu toplinu i njenu ljudskost, i intimno mislim da smo uspjeli napraviti jednu posebnu atmosferu koja podsjeća na Nadu, to je jedna čistoća i jedan mir", rekla je Hašimbegović.

Dodala je i kako će sljedeća postavka, koja će biti upriličena 7. aprila, tačno na dan rođenja Sulejmana Kupusovića, biti posvećna liku i djelu ovog velikana bh. umjetnosti.

Otvaranju Galerije sjećanja “Sulejman Kupusović” prisustvovao je veliki broj ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH, kao i veliki broj građana.

Galerija sjećanja "Sulejman Kupusović" je otvorena pod Visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije