Pozornica

"Usamljeni Zapad" premijerno u Narodnom pozorištu RS

"Usamljeni Zapad" premijerno u Narodnom pozorištu RS
Foto: N.N. | "Usamljeni Zapad" premijerno u Narodnom pozorištu RS

BANJALUKA - "Usamljeni Zapad", predstava u režiji Belinde Božičković, a po tekstu savremenog irskog pisca Martina Mekdone, u subotu uveče premijerno je izvedena na sceni "Petar Kočić", Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Mladi glumci Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez i Nataša Perić, odlično su se snašli na sceni, tako da publika nije bila ravnodušna.

Naprotiv, priča o dvojici braće koji žive u krajnjoj neslozi mnoge je potresla i navela na razmišljanje.

Naime, braća, od kojih je stariji neodgovoran i rasipnik (Zlatan Vidović), a mlađi tvrd na novcu (Danilo Kerkez), žive u irskom gradiću.

Njihove obračune i svađe posebno brinu sveštenika (Bojan Kolopić) koji je sklon alkoholu i sumnja da je dobar vođa parohije.

To ga dovodi do samoubistva, smrtnog grijeha zbog kojeg se ide u pakao. Ipak, prije nego što to učini ostaviće jedno pismo, koje će zavađenoj braći predati žiteljka grada (Nataša Perić).

Sveštenik je, kako će se ispostaviti u pismu, založio svoju dušu da se braća pomire i da kažu jedan drugome "oprosti". Tada u prvi plan, ipak, izbijaju zloba, pakost i zavist.

Svi misle samo na sebe, pa čak i žiteljka gradića, koja plače jer je sveštenik nije pomenuo u pismu, a ne zbog njegovog čina i sadržaja pisma.

Osim sveštenika, empatiju za likove za scene ima samo publika, jer odličan tekst, precizna igra i još preciznija postavka rediteljke Belinde Božičković čine da se nakon gledanja ovoga komada osjećate katarzično, što je i osnovna svrha pozorišta.

Onako kako je Božičkovićeva rekla prije premijere o ovom komadu, da je najteže reći "oprosti" - to se i vidjelo na sceni.

Tridesetjednogodišnji Zlatan Vidović, koji se na sceni našao s mlađim kolegama, kaže da je lik koji u ovom komadu igra veoma kompleksan, te da je ovo jedna od najtežih uloga koje je radio.

"Bio je veliki izazov ući pod kožu jednog ovako disfunkcionalnog i psihotičnog karaktera, ali je veliko zadovoljstvo i izazov igrati ovakvu ulogu. Tekst Martina Mekdone se već sada može smatrati modernim klasikom i ovom tekstu me je privukla uloga i priča koja je univerzalna i uvijek aktuelna, a to je priča o oprostu", dodao je Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije