Pozornica

Uspjesi u svim oblastima kulture

Uspjesi u svim oblastima kulture
Foto: N.N. | Uspjesi u svim oblastima kulture

Godine su ko nebeske strele i sve ih je više, putuju sve brže, mislio sam da će možda, potamnele uspomene sve to da izdrže, pjevao je svojevremeno Miki Jevremović, koji je preminuo u januaru godine na izmaku.

Tada, baš kad je redakcija kulture "Nezavisnih novina" rezimirala proteklu, onu tamo 2016. godinu, naši sagovornici konstatovali su da "više nema šanse za gigante iz oblasti kulture".

Nakon smrti Jadranke Stojaković, Bate Živojinovića, Dragana Nikolića i mnogih drugih koji su stasali u nekom srećnijem vremenu za kulturu, tako nas je u januaru 2017. iznenadila smrt jednog od naših najvećih šansonijera Mikija Jevremovića.

Nadali smo se da se taj "trend" odlazaka velikih i značajnih, koji je trajao godinama, neće nastaviti, bar ne tolikim intenzitetom. Na svu sreću, nade su se bar djelimično obistinile i ostatak 2017. godine su obilježili vedriji događaji iz oblasti kulture.

NINOVA NAGRADA IVANI DIMIĆ: Najprestižnija nagrada u srpskoj književnosti za prozno djelo u januaru je uručena Ivani Dimić za roman "Armazas". Težina ove nagrade, koja je dodijeljena po 63. put, jeste u tome što je autorka obradila jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija: odnos kćerke i majke.

ŠEST "OSCARA" ZA "LA LA LAND": Februar 2017. iz oblasti kulture definitivno je obilježio mjuzikl "La La Land", koji je među ostalim nagradama dobio i šest "Oscara" na 89. dodjeli nagrada Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku: za režiju, glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, pjesmu i scenografiju.

EVROPSKA OZNAKA ZA TEATAR FEST: Teatar fest "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske u aprilu dobio je oznaku evropskih festivala od značaja, da bi mjesec dana poslije bio održan jubilarni, 20. put. Bilo je to ujedno i najveće izdanje ovog festivala do sada, jer je u okviru istog održan i Festival monodrame, koji je bio velika šansa za mlade glumce.

"UNIVERZITET KATASTROFE" U VENECIJI: Venecijanski bijenale vizuelne umjetnosti održan je 57. put, a Bosnu i Hercegovinu na ovoj prestižnoj smotri po drugi put predstavljala je izložba Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Izložba "Univerzitet katastrofe" Radenka Milaka bila je jedna od najposjećenijih van đardana, mjesta u kojem paviljone imaju države starije od naše.

EMOTIVNA PREMIJERA "LICA LAFORE": Premijera filma Denisa Bojića "Lica Lafore" održana je u maju. Publika širom svijeta upoznala se s opakom bolešću Laforom, a potom i saosjećala sa porodicom Gajić, koja je godinama u borbi protiv ove bolesti. Film je prikazan i u Evropskom parlamentu u Strazburu.

ODLASCI LEGENDI: Pored već pomenutog Mikija Jevremovića, tokom godine preminuo je i legendarni književnik Raša Popov, muzički doajen Predrag - Cune Gojković, a javnost je, čini se, najviše potresla smrt barda srpskog i jugoslovenskog glumišta Ljubiše Samardžića.

IZLOŽBA GREJSONA PERIJA: Da Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske posljednjih godina radi sjajan posao, nakon izložbe "Nova religija" Demijena Hersta, dokazali su i izložbom "Taština malih razlika" Grejsona Perija, dovodeći još jedno svjetsko ime u Banjaluku.

"NOBEL" ZA KAZUA IŠIGURA: Od događaja koji su obilježili svjetsku kulturnu scenu izdvaja se i dodjela Nobelove nagrade za književnost Kazuu Išiguru, engleskom književniku japanskog porijekla.

REKORDNA SUMA ZA JEDNU SLIKU

Davno izgubljena slika Leonarda da Vinčija "Salvador Mundi" (Spasitelj svijeta) prodata je za nevjerovatnih 450,3 miliona dolara. Kasnije će se ispostaviti da je sumu izdvojio bogati šeik iz Abu Dabija, da bi sliku donio u novootvoreni "Luvr" iz ovog grada.

BANJALUČKO "MESO" I BALKANSKE "SENKE": Posljednjih nekoliko mjeseci ove godine definitivno su obilježila prikazivanja dvije serije. Serija "Meso" "Bosonoge" produkcije iz Banjaluke naišla je mahom na pozitivne reakcije u regionu, dok je za "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića rečeno da je zauvijek pomjerila granice u srpskoj kinematografiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije