Pozornica

"Ustav Republike Hrvatske" trijumfovao na Teatar festu "Petar Kočić"

"Ustav Republike Hrvatske" trijumfovao na Teatar festu "Petar Kočić"
Foto: N.N. | "Ustav Republike Hrvatske" trijumfovao na Teatar festu "Petar Kočić"

BANJALUKA - Nagrada za najbolju predstavu 21. Teatar festa "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) u Banjaluci dodijeljena je komadu "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića, Rajka Grlića i Željke Udovičić, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

Ovo je večeras u Velikoj sali NP RS saopštio stručni žiri koji je radio u sastavu: Duško Ljuština, predsjednik, te Vladimir Đuričić i Željko Erkić, članovi.

"Riječ je o kompletnoj predstavi, sa odličnim tekstom, glumom, tačnom i preciznom režijom koja na hrabar način govori o problemima u savremenoj Hrvatskoj i pomjera granice savremenog teatra", dio je saopštenja žirija.

Žiri je, takođe, konstatovao da je selektor Marko Misirača odabirom predstava vrlo dobro oslikao sadašnji trenutak u kome se nalaze i rade pozorišta u regionu.

"Teatar fest je glavnim i pratećim programom, posebno festivalom monodrame, okruglim stolovima, promocijom knjiga, časopisa i autora, naučnim skupom i ukupnom atmosferom, uz podršku vjerne publike, pokazao kvalitativni pomak i činjenicu da se pozicionirao u sam vrh regionalnih pozorišnih - kazališnih festivala", riječi su stručnog žirija, koji je nakon šest takmičarskih predstava u glavnom programu 21. Teatar festa, pored nagrade za najbolju predstavu, dodijelio i  nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu, te nagrade za najbolji tekst i režiju.

Za najbolju mušku ulogu dvije ravnopravne nagrade pripale su Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja  u predstavi "Ustav Republike Hrvatske" i Branislavu Lečiću za ulogu Simeona Njegovana Lupusa u predstavi "Korešpodencija" Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza, a u režiji Gorčina Stojanovića i produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

"Profesora Kralja izvrsno interpretira popularni hrvatski glumac Borko Perić, koji naoko lako dočarava ženski izgled. Njegov lik predstavlja osobu iz fine porodice čija se intelektualna nadmoć, koju pokazuje prema onima koje smatra neobrazovanima, topi pred jednostavnom ljubaznošću. Kultni srpski glumac Branislav Lečić kao Simeon Lupus, sa grotesknom perikom da bi, shodno svom karakteru, podsjećao na vuka, odlično je prenio svjetski šarm i trgovačko-politikansku pamet starog Njegovana kroz strašnu 1848. godinu u Evropi. Zbog te perike, neke replike, surove u svojoj aktuelnosti, zaličile su na glumljen varijete", obrazloženje je žirija koji je nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu dodijelio Anici Dobroj za ulogu Milice Njegovan u predstavi "Korešpodencija".

Duhovita i spretna Anica Dobra, kaže žiri, glumica čija je karijera odavno izašla van granica Balkana, bila je prava Milica iz Pekićeve literature čiji je lik na sceni ostvarila precizno i dosljedno.

Pored pomenutih, nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Anti Tomiću, Rajku Grliću i Željki Udovičić za predstavu "Ustav Republike Hrvatske", dok je nagrada za najbolju režiju pripala Gorčinu Stojanoviću i komadu  "Korešpodencija", što ove dvije predstave čini apsolutnim pobjednicama 21. Teatar festa.

"Trojac Tomić, Grlić, Udovičić ovom komedijom ili ljubavnom pričom o mržnji hrabro vivisecira savremeno hrvatsko društvo i kroz ono što takozvani mali čovjek misli o Srbima i homoseksualcima, ali javno ne govori jer misli da nije pristojno, izaziva smijeh, ali ne običan, već onaj koji otrežnjuje i pokazuje svu besmislenost takvog stava", obrazloženje je nagrade za najbolji tekst, dok obrazloženje nagrade za najbolju režiju kaže da je Gorčin Stojanović komad "Korešpodencija" i likove u istim sjajno postavio zahvaljujući odličnom tekstu, ali i odličnim rediteljskim rješenjima, tako da ova predstava pažnju gledalaca drži na najvišem nivou od početka do kraja.

Takmičarski program 21. Teatar festa, inače, u nedjelju uveče zatvorilo je Narodno pozorište iz Sarajeva, komadom "Sve se nekako preživi osim smrti", po tekstu Ljubice Ostojić, a u režiji Dine Mustafića. Ljubica Ostojić uradila je i dramatizaciju teksta, a muziku za ovu predstavu komponovao je Damir Imamović.

Poetska drama koja govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Sarajeva ispričana je na univerzalan način i otvara niz političkih, egzistencijalnih i socijalnih pitanja.

Specijalna nagrada dodjeljena je i Vladimiru Nikoliću, konzulu Republike Srbije u Banjaluci, kojem je Nenad Novaković, direktor NPRS uručio nagradu za "poseban doprinos ukupnoj pozorišnoj djelatnosti".

Od šest odgledanih monodrama na Festivalu monodrame mladog glumca koji se po drugi put održao u okviru Teatar festa, žiri je odlučio da "za izuzetnu glumačku vještinu i talenat, veliku moć transformacije u tumačenju različitih dramskih likova, žanrovsku raznolikost od komedije do tragedije, te suvereno vladanje scenom i direktnu komunikaciju sa publikom", nagradu za najbolju monodramu mladog glumca“ dodijeli Eni Radovanovic iz Banjaluke za monodramu "Da sam ja pozorište (zapalila bih se)".

U ime nagrađenih odigran je komad "Grupa TNT –-Alan Ford" u koprodukciji Gledališča Koper iz Kopra (Slovenija) i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, za koji je po popularnom stripu dramatizaciju uradio Predrag Lucić, dok režiju potpisuje Kokan Mladenović. Znajući da je ovogodišnji Teatar fest otvorila premijera predstave "Karolina Nojber", koju je na scenu postavio takođe Kokan Mladenović, festival je pored zvaničnog mota "Mit i stvarnost" imao i onaj nezvanični "Od Kokana do Kokana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije