Pozornica

Večeras premijera: Mačak Tošo kreće u nove doživljaje

Večeras premijera: Mačak Tošo kreće u nove doživljaje
Foto: Jelena Đurđević | Večeras premijera: Mačak Tošo kreće u nove doživljaje

BANJALUKA - Lutkarska predstava za djecu "Doživljaji mačka Toše", po tekstu legendarnog Branka Ćopića i u dramatizaciji i režiji Aleksandra Pejakovića, biće premijerno izvedena u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) večeras sa početkom u 18 časova.

U podjeli Aleksandra Pejakovića našli su se glumci Svjetlana Andrić, Đurđa Vukašinović, Dragan Banjac, Željko Miličević, te kao gost Anando Čenić, student treće godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Pejaković kaže da je za njega Branko Ćopić uvijek prvi izbor, koji treba da se nađe na repertoaru svih pozorišnih kuća u Banjaluci.

"Suočavajući se sa zadatkom dramatizacije za lutkarsku predstavu, sjetio sam se davno zapisane izjave našeg dragog Branka Ćopića da mu je najdraže djelo 'Doživljaji mačka Toše', tako da je to odmah bio i moj prvi izbor. Ćopićeva bajka o lijenom mačku Toši odvodi nas u davno doba, koje nam kazuje da je problem ljenosti veoma star, kao što su stari svijet i čovječanstvo", rekao je povodom predstave Pejaković, koji je ovim tekstom i diplomirao na postdiplomskim studijima lutkarstva u Bugarskoj. Samim tim, kazala je Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, ovo je važan korak u karijeri Pejakovića.

Labović-Marinkovićeva nazvala je Pejakovića prvim čovjekom Dječijeg pozorišta u rediteljskom smislu, te pred novinarima kazala da ova kuća pod njenim rukovodstvom radi u korist domaćih snaga. Ona je povodom ove premijere pozvala u goste i Nevenku - Nenu Rodić, koja je u banjalučkom Dječijem pozorištu mačka Tošu igrala još davne 1974. godine, te koja je u ovoj kući provela bezmalo četiri decenije. Rodićeva nije krila uzbuđenje jer je mačak Tošo ponovo na sceni.

"Ja se radujem što se nalazim u ovoj divnoj kući bajki, u kući dječjeg smijeha i ljepote. Isto tako se radujem što je mačak Tošo opet na sceni, što će vaskrsnuti. Davne 1974. godine, ovako malo i uzbuđeno pričam, ja sam igrala ulogu mačka Toše. Mačak Tošo je imao mnogo doživljaja i sa nama, pogotovo na selu, jer smo obilazili sva sela u okolini Banjaluke", prisjetila se Nevenka - Nena Rodić, dajući podršku mladim kolegama, a pogotovo Anandu Čeniću, koji mnogo godina nakon nje u Dječijem pozorištu preuzima ulogu mačka Toše. Čenić je istakao da je imao sreće da ga kao studenta treće godine pozove reditelj DP RS, te da mu da naslovnu ulogu u jednoj predstavi.

"Proces je bio užurban, trebalo je da stignemo određene rokove, ali svakako jedno zanimljivo iskustvo jer je lutkarstvo jedna potpuno nova teritorija za mene", kazao je Čenić dodajući da će zbog prilike koja mu je pružena uzrvatiti tako što će dati svoj maksimum na sceni.

Đurđa Vukašinović, koja će igrati četiri lika u ovoj predstavi kaže da bi bilo zanimljivo kada bi publika u predstavama za djecu mogla da zaviri iza scene.

"To uvijek govorim jer je toliko fascinantno šta se dešava iza. Vi vidite sa prednje strane neku jednostavnu scenu, dok je iza čitava mašinerija", zaključuje Vukašinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije