Pozornica

Veri Kovač Vitkai i Vici Dardiću priznanje Brankovog kola

Veri Kovač Vitkai i Vici Dardiću priznanje Brankovog kola
Foto: N.N. | Veri Kovač Vitkai i Vici Dardiću priznanje Brankovog kola

Operska umjetnica Vera Kovač Vitkai i dramski umjetnik Vitomir Vico Dardić dobitnici su ''''Velike povelje Brankovog kola'''' za 2018. godinu za "originalni i vrhunski stvaralački pečat na javnoj kulturnoj sceni", saopštio je danas žiri.

Jednoglasnu odluku donio je na današnjoj sjednici žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel, nagradivši dugogodišnje učesnike, prijatelje i graditelje Brankovoga kola.

Žiri je istakao da se ovo prestižno priznanje za životno djelo dodjeljuje, prije svega, "za njihov nadahnuti doprinos ljepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskoga dara Branka Radičevića".

"U neposustaloj misiji sopstvenih talenata na životnim i duhovnim putevima, sa raznovrsnim iskušenjima i preprekama, pobedama i vaskrsnućima, Vera Kovač Vitkai i Vitomir Vico Dardić, svako u svojoj umetnosti, pokazali su ljudski smisao i dar za meru i skromnost u dugotrajnim karijerama", stoji u obrazloženju.

Nagrada im, dodaje žiri, pripada za ispoljenu poetsku ljepotu i plemenitost, za natprosječnu hrabrost i umjetničku snagu u trajanju kroz vrijeme.

Među dosadašnjim dobitnicima "Velike povelje Brankovoga kola" nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Milan Pletel i Bogdan Vinokić.

Novim laureatima priznanje će svečano biti uručeno na 47. Brankovom kolu koje će trajati od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije