Pozornica

Vrijednost BiH kroz kulturno nasljeđe

Vrijednost BiH kroz kulturno nasljeđe
Vrijednost BiH kroz kulturno nasljeđe

SARAJEVO Izložba "Državnost BiH kroz stoljeća" otvorena je jučer u auli Parlamentarne skupštine BiH povodom Dana nezavisnosti BiH.

Izložbu, koju je organizirao Forum parlamentaraca BiH, a pripremili Historijski muzej BiH i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH), biće otvorena do 8. marta.

`Predstavljeni su dokumenti koji svjedoče o višestoljetnoj državnosti Bosne i Hercegovine, knjige, te eksponati od značaja za prikaz državnosti BiH`, rekao je Stanislav Tomašević, sekretar Historijskog muzeja BiH.

On je objasnio da su na izložbi predstavljene i kopije vrijednih dokumenata, od Povelje Kulina bana koja je napisana 29. avgusta 1189. godine na starobosanskom pismu - bosančici, do Dejtonskog mirovnog sporazuma.

`Predstavljene su stare knjige, novac, fotografije i dokumenti. Izložba je prikazana na 35 panoa, te u 15 vitrina u kojima su vrijedni papiri, eksponati i dokumenti`, rekao je Tomašević.

Dodao je da je cilj izložbe da prikaže kulturno i historijsko nasljeđe koje je od neprocjenljive vrijednosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije