Pozornica

Završen 55. MESS: Grand Prix za pozorišnu trupu Vaca 35 Teatro

Završen 55. MESS: Grand Prix za pozorišnu trupu Vaca 35 Teatro
Završen 55. MESS: Grand Prix za pozorišnu trupu Vaca 35 Teatro

SARAJEVO - U Bijelom salonu Narodnog pozorišta, tradicionalno u ponoć, je održana ceremonija dodjele nagrada na 55. internacionalnom teatarskom festivalu MESS.

Prije dodjele nagrada najboljim predstavama, Giorigiu Ursiniu Uršiću, dugogodišnjem selektoru festivala uručena su dva lovorova vijenca - jedan za razvoj scenske umjetnosti, a drugi za doprinos umjetnosti teatra

Festival je odlučio da Grand-Prix festivala pripadne meksičkoj predstavi "Sve što je potrebno jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom", pozorišne trupe Vaca 35 Teatro  i reditelja Damiana Cervantesa.

Najbolja režiserka na festivalu je Katie Mitchell, koja je svoju nagradu zaslužila radom na predstavi "Zabranjena zona".

Nagrada za najbolju glumicu podijeljena je između dvije laureatkinje, dobile su je Katarina Bistrović-Darvaš "Antigona", Kaća Dorić "Brašno u venama", dok je nagrada za najboljeg glumca pripala Panaibri Gabrielu Candai "Vrijeme i prostori: Marrabenta Sola".

I žiri novine koju čitate tradicionalno je dodijelio i svoju nagradu - Zlatnu masku Oslobođenja osvojila je meksička predstava "Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom", režisera Damiána Cervantesa.

Žiri magazina Dani odlučio je da nagradu Hrabri novi svijet uruči predstavi "Brašno u venama", režisera Borisa Liješevića.

Nagradu za najbolji dramski tekst dobio je Igor Štiks za predložak predstave "Brašno u venama".

Za najboljeg mladeg režisera proglašen je Damian Cervantes, te mu je pripala nagrada Jurislav Korenić, dok je priznanje za najboljeg mladog protagonistu/icu, odnosno nagrada Rejhan Demirdžić otišla u ruke Staše Dukić, za njenu ulogu u predstavi "Tramvaj zvani žudnja".

Specijalno priznanja festivala pripalo je Željki Udovičić-Pleština za originalnu dramaturgiju predstave "Antigona", a kolektivno priznanje je uručeno ansamblu francuske predstave "Kad pomislim da ćemo ostariti skupa".

Zlatni lovorov vijenac najmlađe publike Festivala MESS za program Children MESS osvojila je predstava "Zmaj i princeze", dok je istu nagradu, samo publike, osvojila predstava "Antigona".

Nagradu Marko Kovačević  za seriju kritičkih prikaza festivala MESS dobila je Nataša Gvozdenović sa portala Radiosarajevo.ba.  Nagradu istog portala - Sound of MESS, dobio je Nigel Osborne, za njegov doprinos predstavi "Antigona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije