Pozornica

Završen Festival animiranog filma u Neumu: Gran pri ruskom "Beardu"

Završen Festival animiranog filma u Neumu: Gran pri ruskom "Beardu"
Završen Festival animiranog filma u Neumu: Gran pri ruskom "Beardu"

NEUM - Gran pri ovogodišnjeg Festivala animiranog filma u Neumu "Naff" otišao je u Rusiju i to za film "Beard" ruske autorke Sofiko Badalove.

Badalova je, inače, počastila ovogodišnje izdanje festivala svojim dolaskom, a nagrađena "Brada" zapravo je njen diplomski film, što ovoj nagradi daje dodatnu važnost i šarm.

Nagradu za najbolju muziku u filmu dobilo je nostalgično ostvarenje "Ariadne's thread" švajcarskog autora Klaudea Lijeta.

U kategoriji grafički art i dizajn najboljim filmom proglašen je opet "Beard", što mladoj ruskoj animatorki odaje veliko priznanje i podsticaj da nastavi stopama kojima već korača u čarobni svijet animiranog filma.

Film "Anna", nježna priča o djevojčici koja je preživjela pad aviona, autorke Aleksi Rubod, osvojio je nagradu u kategoriji za najbolji studentski film.

Nagradu za najbolji film u kategoriji ostale tehnike - kolaž odnio je film "The Meek" australijskog autora Džoa Bruma.

Najbolje ocjene u kategoriji 3D filma dobio je "Shift" američkog autorskog dvojca Sesilija Puglesi i Jijun Liu. Nagradu je primila na festivalu prisutna Sesilija Puglesi.

U 2D kategoriji, nagradu festivala ponosno je ponio film "Bingo" holandskog autora Patrika Šoenmakera.

Kao i prošle godine, Misija OEBS-a u BiH, kao službeni partner festivala, dodijelila je nagradu za film koji najbolje promoviše ljudska prava. Ove godine tu je nagradu osvojio španski animirani film "Things i want to do".

Proglašenjem pobjednika Festival animiranog filma u Neumu zatvorio je svoje poglavlje za ovu godinu. Sudeći prema viđenom, "Naff" je 11. put potvrdio ne samo renome u svijetu festivala animacije, već je postao i sam po sebi proslava te umjetnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije