Pozornica

Završen festival komedije "Mostarska liska": "Teferič" odnio pobjedu

Završen festival komedije "Mostarska liska": "Teferič" odnio pobjedu
Završen festival komedije "Mostarska liska": "Teferič" odnio pobjedu

MOSTAR - "Teferič" Derviša Sušića i u režiji Aleša Kurta, koju je izveo Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, najbolja je predstava u cjelini i dobitnik gran prija 13. festivala komedije "Mostarska liska", koji je u srijedu naveče završen u Mostaru.

"Teferič" je i izborom medija najbolja predstava ovogodišnjeg festivala u Mostaru, čime je još jednom opravdala titulu jedne je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini.

Nagradu publike ove godine osvojila je predstava "Buba u uhu", koju je u režija Admira Glamočaka igrao ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najbolji glumac je Senad Bašić za ulogu u predstavi "Buba u uhu", a najbolja glumica Maja Zećo za ulogu u predstavi "Hotel Plaza".

Veliku lisku, imenovanu kao "Ahmed Obradović", za najbolju režiju dobila je Olja Đorđević za predstavu "Sumnjivo lice" iz HNK Osijek.

Specijalnu nagradu ove godine stručni žiri dodijelio je Admiru Glamočaku za doprinos pozorišnoj umjetnosti.

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, istakao je da su se potrudili da na festival dovedu najbolje predstave iz regije, kao i da je činjenica da su sve predstave bile izuzetno posjećene najbolji pokazatelj uspješnog odabira repertoara.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović je prilikom svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg festivala naglasio da je "Mostarska liska" potrebna Mostaru - gradu liskaluka, Hercegovini, ali i ukupnoj bosanskohercegovačkoj pozorišnoj sceni.

"Ovaj međunarodni festival komedije svojim repertoarom, programom i sadržajem potvrdio je opravdanost svoga postojanja te, zajedno s publikom, obavezao sve nas, svakog iz svoga ugla, da doprinese, ne samo njegovom opstanku, nego i budućem razvoju cijelog projekta i na njegovom proširivanju", zaključio je ministar Hadžović.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada, u čast nagrađenima izvedena je hit komedija "Dame biraju", "Altteatra" iz Sarajeva.

Na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom dijelu izvedeno je sedam predstava, među kojima i "Urnebesna tragedija" Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke. Stručni žiri "Mostarske liske" činili su Jasna Diklić, Mirela Trepanić i Nihad Kreševljaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije