Pozornica

Teatar fest "Petar Kočić": Trijumf komada "Duh koji hoda"

Teatar fest "Petar Kočić": Trijumf komada "Duh koji hoda"
Teatar fest "Petar Kočić": Trijumf komada "Duh koji hoda"

BANJALUKA - Predstava "Duh koji hoda" trijumfovala je na ovogodišnjem Teatar festu "Petar Kočić" u Banjaluci s obzirom na to da je ovaj komad u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture proglašen za najbolju predstavu, a dobio je i nagrade za najbolju režiju, dramski tekst i scenografiju.

Žiri u sastavu Slađana Zrnić, predsjednik, i Nebojša Bradić, Duško Ljuština i Dževdet Tuzlić, članovi, ocijenio je da je "Duh koji hoda" predstava u kojoj do izražaja dolaze velika iskrenost i talenat, dramaturške vještine, zavidan osjećaj za stil i žanr, te glumačka igra cjelokupnog ansambla koji vlada modernim izrazom i ima jasnu društvenu svijest o ulozi pozorišta u društvu.

Priznanje im je pripalo i za najbolji dramski tekst, za koji je zaslužan Dejan Dukovski, a koji, prema ocjeni žirija, umjetnički analizira modele društvenih oblika ponašanja, najdublje tragične teme i tajne ljudske duše, koja pati dok se smije sebi i svijetu.

Briljirao je i režiser ovog komada Aleksandar Popovski, koji je znalački postavio komad i likove, te odlično pogodio transparentnu komiku smijeha iz groba, a najboljom je proglašena i scenografija ovog komada koju su radili Tadžiser Sevindž i Saša Senković.

Najbolja glumica festivala je Nada Šargin, kojoj je ovo priznanje pripalo za ulogu Zore Šišarke u predstavi "Bela kafa" Narodnog pozorišta iz Beograda. Prema viđenju žirija, ali zasigurno i dobrog dijela publike ona je

ovu ulogu donijela jezgrovito u raskalašnom stilu samoironije, sa puno nezadrživog šarma. Nagrada za najbolju mušku ulogu, za izraženu transformaciju i samoironijski otklon, toliko potreban čitanju djela Aleksandra Popovića, otišla je u ruke Branka Vidakovića za ulogu Momčila Jabučila, takođe u predstavi "Bela kafa".

Nagrada za najbolju kostimografiju ovogodišnjeg pozorišnog festivala dodijeljena je Marini Vukasović-Medenica za maštovito i rječito rješenje kostima kojim se omogućava protok vremena, promjena karaktera i situacija u predstavi "Bela kafa" Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nakon odgledanih šest takmičarskih predstava žiri je sve odluke donio jednoglasno.

Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS u Banjaluci, koje je i domaćin Teatar festa, ocijenio je da je budućnost teatra perspektivna i izvjesna, jer više od dvije hiljade godina odolijeva turbulencijama koje su se odigravale u istoriji civilizacije.

Novaković je naveo da Teatar fest "Petar Kočić" sljedeće godine ulazi u treću deceniju svog postojanja, te da se u velikoj mjeri profilisao i postao referentna tačka za ogledanje pozorišta iz regiona.

Pozorišni festival Teatar fest je uručenjem nagrada trebalo da bude zatvoren sinoć, a u čast nagrađenih je trebalo da bude održan gala koncert Konstantina Kostjukova i zvijezda beogradskog baleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije