Pozornica

Zoran Radmilović, legenda koja ne prolazi

Zoran Radmilović, legenda koja ne prolazi
Foto: Arhiva | Zoran Radmilović, legenda koja ne prolazi

BANJALUKA - Svake godine na današnji dan neko od slučajnih prolaznika beogradskom Alejom zaslužnih građana na maloj spomen-ploči sa imenom i prezimenom velikog glumca Zorana Radmilovića ostavi cvijet, a ako usput nije bilo cvjećare ili zgodne bašte, onda pomogne i cigareta. Radmilović je preminuo prije tačno 32 godine, a urna sa njegovim pepelom odložena je u pomenutoj aleji.

Goreći ispod minijaturne ugravirane slike, a iznad imena koje je zadužilo pozorište, kinematografiju i televiziju bivše Jugoslavije, cigareta podsjeća na prolaznost. "Strukture su stabilne i večite, mi smo prolazni, jednodnevni", zapisao je Radmilović u jednom pismu koje je u godini njegove smrti objavio beogradski NIN. Legendarni glumac tu se osvrnuo na svoj zanat i kazao kako su glumci vijekovima sistematski plašeni, zaplašivani, prepadani, kako su bili niža bića i kako su sahranjivani van grobljanskih zidina. To se očigledno promijenilo. Da li zbog mogućnosti ekranizacije, ekspanzije sedme umjetnosti ili nečeg trećeg, čini se, dvadeseti vijek glumcima, htjeli to oni priznati ili ne, donosi zasluženu slavu i priznanje u društvu. Ta slava u slučaju Zorana Radmilovića prevazilazi prolaznost i nastavljena je i dugo poslije smrti.

Ova godišnjica vjerovatno bi bila najstrašnija za njega, jer sa nama više nije ni njegova kćerka Ana, autor dvije knjige o Zoranu: "Zalažem se za laž" i "Kada je svet imao brkove". Ne ulazeći u metafiziku i vrativši se na daske koje život znače, moramo reći da je u tekućoj godini ovom glumcu napravljen poseban omaž u Banjaluci. Na dvije scene, Gradskom pozorištu "Jazavac" i novoosnovanom Studentskom multimedijalnom centru, trenutno se izvode dva naslova koje su proslavila Zorana Radmilovića: "Radovan II/" i "Kralj Ibi".

Iako se niko nije otimao za uloge koje je igrao Radmilović, predstave su spretno postavljene i sigurno da se karta više traži i iz razloga što mnogi žele da vide "kako to neko radi poslije legende", koja je Ibiju podigla spomenik ispred "Ateljea 212". Iako se Radmiloviću na internetu danas pripisuju i riječi belgijskih strip-autora, iako su mnoge anegdote koje je doživio vjerovatno naduvane, on pored uloga koji je ostavio, autentičnim iskazima svojih kolega plijeni našu pažnju i na sarkastičan način brine o nama. "Ja sam dobar čovek.

Čak i kad nekog pošaljem u p.m., razmišljam da li je dobro i bezbedno stigao!", kaže jedan takav iskaz, odnosno citat Zorana Radmilovića. Njega će danas pogrešno razumjeti samo oni koji bi da mogu i dalje glumce sahranjivali van grobljanskih zidina. Zato, slava mu i hvala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije