Pozornica

Pjesme čuva u vojničkom koferu

BANJALUKA - Đuri Stipanoviću, laureatu nagrade "Stanko Rakita", koju dodjeljuje Udruženje književnika Srpske - Podružnica Banjaluka za najbolju objavljenu dječju knjigu u 2008. godini, priznanje je uručeno juče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Nagrađena je Stipanovićeva knjiga "Ko će da nas sad povede za ručice, naš djede", a nagradu je uručio predsjednik banjalučke podružnice UKS Milenko Stojičić, koji se osvrnuo na Stipanovićev višegodišnji poetski rad. On je istakao da je autorov rad, iako vrijedan, bio na rubu anonimnosti i istakao Stipanovićevu skromnost i vjeru u poeziju.

Žiri, koji su činili književna kritičarka Zorica Turjačanin kao predsjednica i članovi književnik i književni kritičar Milenko Stojičić i prošlogodišnji dobitnik nagrade Panto Stević, smatra da Stipanovićevu poeziju karakteriše iskrenost osjećanja, originalnost vizije, bogatstvo vizuelne imaginacije i razbokorenost jezika.

"Pjesme su jedna vrsta metaforičke nevinosti slika prirode. One odiše rijetkom svježinom, vedrinom i osjećanjem djetinjstva", navedeno je u obrazloženju žirija.

Turjačaninova je u svom izlaganju naglasila da dječji pjesnik, pored posjedovanja znanja i talenta, mora svijet doživljavati kao dijete i imati dječje srce i um, koji su spremni da neprekidno iznova otkrivaju svijet.

"Đuro je zadržao dušu vječitog dječaka. Snovi i djetinjstvo su obilježili njegove pjesme. On u stihovima iscrtava vječito vrijeme bajki", rekla je Turjačaninova i zaključila da su to pjesme pune ljepote i uzbuđenja, kao i da iz autorove poezije jasno osjećamo intenzivno prisustvo davnih događaja, ali i djetinjstva mnogih generacija mališana.

"Godinama sam učio zanat pisanja. Napisao sam 25.000 pjesama za djecu i odrasle koje čuvam u vojničkom koferu", kazao je Stipanović o svom dugogodišnjem literarnom radu i dodao da su opsesivne teme njegove poezije vezi sa selom, odrastanjem i prirodom.

Stojičić je prisutnima pročitao i pismo Branka Ćopića Đuri Stipanoviću, koje je prema Stojičićevim riječima bilo "još jedan član žirija" i koje ukazuje na ljepotu i vrijednost Stipanovićeve poezije.

Svečanosti dodjele nagrade prisustvovala su i djeca iz Osnovne škole "Stanko Rakita", koja su recitovanjem Rakitinih stihova i sama uzela učešće u ovoj manifestaciji.

Đuro Stipanović je rođen 1937. godine u Podrašnici, kod Mrkonjić Grada. Dosad je napisao 80 knjiga poezije i proze, od toga je najviše djela dječje književnosti.

Nagrada

Nagrada "Stanko Rakita" je jedina nagrada za dječju književnost u Republici Srpskoj. Ustanovljena je 2004. godine, a dosadašnji dobitnici su književnici Ranko Pavlović, Zoran Kostić, Panto Stević i Đuro Stipanović.

Od ove godine počinju i Dječji književni susreti "Stanko Rakita", koji će u toku oktobra biti održavani po školama u RS. U okviru tih susreta pisci će se družiti sa djecom i čitati im svoju poeziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije