Vizuelna umjetnost

14 djela koja su prodana za suludu količinu novca (FOTO)

14 djela koja su prodana za suludu količinu novca (FOTO)
14 djela koja su prodana za suludu količinu novca (FOTO)

Slika Pabla Picassa Žene iz Alžira u maju je postala najskuplja slika na svijetu. To ulje na platnu iz 1955. godine na aukciji je postiglo nevjerovatnih 179,4 miliona dolara. Daleko je nadmašila dotadašnju najskuplju sliku na svijetu, triptih Francisa Bacona Tri studije Luciana Freuda, koja je takođe u aukcijskoj kući Christie’s prije dvije godine prodana za 142,4 miliona dolara.

Bez obzira koliko cijenili autora ili se divili nekoj slici, platiti 142 ili 179 miliona dolara za jedno umjetničko djelo za mnoge je od nas jednostavno van pameti. Koji je smisao dati toliki novac za jednu jedinu sliku? I dok su Picasso i Bacon velika imena svijetu umjetnosti, postoji čitav niz umjetnika za čije slike bogataši plaćaju milijone, a da zbilja nikome nije jasno zašto.

Odnosno, kao što kaže ekipa portala sobadsogood.com odakle vam prenosimo ovaj popis – ne zaboravite, to je umjetnost samo zato što pravi ljudi kažu da je umjetnost. Mi bismo dodali da ne sporimo da ove slike jesu umjetnost. Naprotiv, neke od slika ne bismo imali ništa protiv da nam krase koji zid, međutim, njihove su cijene jednostavno… uostalom, prosudite sami.

Počinjemo s djelcem koje je postiglo skromnih 1,1 miliona, no doći ćemo i do umjetnina vrijednih više od sto miliona dolara. Barem je toliko neko za njih platio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije