Vizuelna umjetnost

Abu Dabi konačno dobija Luvr

Abu Dabi konačno dobija Luvr
Foto: N.N. | Abu Dabi konačno dobija Luvr

Deset godina poslije pokretanja projekta, muzej Luvr u Abu Dabiju biće svečano otvoren u srijedu i to će biti prvi univerzalni muzej te vrste u arapskom svijetu.

Muzej će svečano otvoriti predsjednik Francuske Emanuel Makron i lider Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamed bin Zajed. Kulturno zdanje će za javnost biti otvoreno u subotu kada se očekuju plesni spektakli i koncerti koji će trajati do 14. novembra.

Grad muzej je projekat francuskog arhitekte Žana Nuvela i rezultat ugovora dveju vlada koji je potpisan 2007. godine.

Udruženje francuskih muzeja (France-Museums) nadgledaće francuski dio obaveza prema muzeju sa ekspertizom i pozajmicom dijela iz 13 muzeja. Na otvaranju će biti izloženo 300 djela.

Arapsku kolekciju činiće 600 djela u stalnoj postavci, a na otvaranju će ih biti 200.

Za razliku od drugih muzeja, koji nude djela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke uticaje između civilizacija.

Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Luvr u Parizu je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. U tom zdanju je izloženo skoro 35.000 eksponata iz perioda od praistorije do 19. vijeka.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije