Vizuelna umjetnost

Adi Džemidžić za "Nezavisne": Muzejski procesi su spori, ali rezultati su odlični

Adi Džemidžić za "Nezavisne": Muzejski procesi su spori, ali rezultati su odlični
Foto: N.N. | Adi Džemidžić za "Nezavisne": Muzejski procesi su spori, ali rezultati su odlični

Zavičajni muzej Goražde, jedan od najmlađih muzeja u Bosni i Hercegovini, koji radi u sklopu Centra za kulturu, uvršten je na listu ICOM-a (The International Council of Museum), odnosno Međunarodnog savjeta muzeja.

Ovo prije svega znači dvije stvari: da je muzej iz Goražda ušao u široku porodicu koja broji oko 30.000 muzeja iz 137 zemalja svijeta, te da će njihove postavke i te kako postati vidljivije publici iz inostranstva.

Svakako, muzej zanimljivim postavkama sve više privlači publiku iz BiH, a o njegovom radu i značaju uvrštavanja na listu ICOM-a za "Nezavisne" je pričao Adi Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja Goražde.

NN: Kakav je značaj za Vaš muzej to što ste se našli na ovoj listi?

DŽEMIDŽIĆ: Vidite, muzej je počeo s radom 18. septembra 2016. godine i za relativno kratko vrijeme se našao na listi ICOM-a. Pritom je izašao jedan priručnik u kojem se našao i naš muzej i tu se nalaze osnovne informacije o njemu, koliko je star, koji su naši planovi za budućnost itd. Taj priručnik je preveden na nekoliko svjetskih jezika i naravno da nam to mnogo znači.

NN: Koje zbirke posjedujete i koji su najvažniji predmeti koje čuvate?

DŽEMIDŽIĆ: Trenutno imamo tri zbirke: arheološku, istorijsku i etnološku. Naročitito prepoznatljiva je ta arheološka zbirka, gdje imamo dosta predmeta koji se tiču našeg područja, od neolita pa nadalje, do nekog kasnog srednjeg vijeka. Ima tu različitih predmeta, najviše imamo ratne opreme iz različitih perioda. Imamo i vatreno oružje iz srednjeg vijeka, tako da posjedujemo lijepe nalaze.

NN: Rekoste da je muzej počeo s radom prije dvije godine, a ipak nije najmlađi u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo porasta broja muzeja posljednjih godina kod nas, međutim niko ne priča koliko je težak posao upistiti se u tako nešto i koliko su naporne pripreme za otvaranje jednog muzeja?

DŽEMIDŽIĆ: To je svakako dug i mukotrpan posao. Same pripreme za otvaranje Zavičajnog muzeja u Goraždu, odnosno priprema i izrada prve postavke, trajale su oko godinu dana. Proces je spor, ali rezultati su odlični.

NN: Koji je Vaš najbolji rezultat u prethodne dvije godine?

DŽEMIDŽIĆ: Sve je rezultat. Veliki broj posjetilaca, stalna postavka, ulazak u balkansku mrežu muzeja, ulazak u Međunarodno muzejsko vijeće... Sve su to odlični rezultati i svi imaju svoju težinu, tako da ne bih mogao ništa posebno izdvojiti.

NN: Imate i odličnu saradnju sa drugim muzejima u BiH.

DŽEMIDŽIĆ: Sve vrijeme imamo odličnu saradnju sa Zemaljskim muzejom BiH iz Sarajeva. Radili smo zajedno na sortiranju zbirki, radili smo zajedno na nekim drugim projektima. Zemljski muzej BiH takođe će biti direktni konsultant i saradnik na stalnoj arheološkoj postavci, tako da će se ta saradnja nastaviti i dalje.

NN: Naredni korak Zavičajnog muzeja Goražde, dakle, jeste rad na stalnoj arheološkoj postavci?

DŽEMIDŽIĆ: Tako je, konstantan rad na stalnoj arheološkoj postavci i, naravno, pripremanje novih privremenih postavki u našem prostoru, kao i završetak radova koji moraju prethoditi da bi se uspostavila arheološka postavka.

NN: Šta biste poručili ljudima sličnih interesovanja u manjim bh. gradovima, koji imaju bogatu istoriju i mnogo materijala, ali još ne postoji niti jedan muzej u tim mjestima?

DŽEMIDŽIĆ: Što se tiče muzejskih zbirki, one su tu negdje. Ili su u vašim kućama ili kod nekog komšije, samo im treba prići, saznati za njih i objelodaniti ih javnosti. To je moj savjet. Istorije i predmeta ne manjka, manjka samo zainteresovanosti.

NN: Ipak, tu postoji i finansijski faktor jer kultura u našem društvu ne može biti samoodrživa.

DŽEMIDŽIĆ: Nažalost, takvo je vrijeme da morate čekati i pomoć države, ali sada, kako je to novo tehnološko doba, imamo pristup različitim fondovima i vidovima finansiranja. Mislim da kroz posvećenost kulturnih radnika kultura može biti održiva i bez te regularne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije