Vizuelna umjetnost

Doboj: Aukcijska izložba vaskršnjih jaja

Doboj: Aukcijska izložba vaskršnjih jaja
Doboj: Aukcijska izložba vaskršnjih jaja

DOBOJ - Vizantijska ornamentika, likovi svetitelja, te geometrijska apstrakcija dominirali su vaskršnjim jajima, koje su studenti Odsjeka za crkvenu umjetnost i slikarstvo Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" predstavili na aukcijskoj izložbi u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Dvadesetak unikatnih jaja izradili su studenti završnih godina fakulteta, a njihova početna cijena je bila 30 KM za jaja na kojima je bila ornamentika, dok su jaja sa likovima svetitelja bila za pet KM skuplja.

Marko Pušeljić iz Doboja, student četvrte godine, odlučio se da po uzoru na stari vizantijski mozaik iz crkve svete Sofije u Istanbulu takav oslika i na jajetu koje je izložio.

"Mozaik je predstavljen kao ornament odrađen u 3D formatu. Crte ornamenta sam odradio crvenom bojom da bih istakao, a da bih dobio bolji 3D efekat sa strane sam koristio nijanse narandžaste, žute i zelene. Sa strane je pravoslavni krst, a sve ostalo su ukrasi koji su tako izvedeni u ornamentici", kaže Pušeljić.

Jelena Čović iz Teslića, koja se za razliku od Marka odlučila da na drvenom jajetu oslika lik svetog apostola Luke ispričala je da je koristila pigmente i pozlatu, te opisala proces rada na svom djelu.

"Najprije se na jajetu uradi preparatura, bijela podloga. Nakon toga dolazi crtež, zatim oreol i sve ostale pripreme koje su potebne, draperija", rekla je Čovićeva, takođe studentkinja završne godine.

Mirko Toljić, profesor ikonografije, rekao je da je napredak studenata vidljiv i da ih je iznenadilo njihovo umijeće, a za razliku od prethodnih ove godine je više jaja sa ikonama, što pokazuje da su naučili da slikaju lik.

"Prilično je teško na tako malom formatu odraditi te likove sitne. Ikona podliježe kanonu. Čovjeka ne sputava  kanon, nego dar. U okviru tog kanona onaj ko je sposoban ima dovoljno prostora da napravi lični rukopis, a da ne izađe iz kanona. Na ovim jajima oni su imali malo više slobode, i vidi se više mjere njihovog dara nego na ikonama", rekao je Toljić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije