Vizuelna umjetnost

Avangardna ili bizarna djela na cijeni? (FOTO)

Avangardna ili bizarna djela na cijeni? (FOTO)
Avangardna ili bizarna djela na cijeni? (FOTO)

Avangardni pravci u umjetnosti, kada je egzotika Afrike i misterija Azije postala popularna u Evropi, pojavili su se još prije Prvog svjetskog rata. Kod nas, pak, avangarda je obilježila međuratni period. Međutim, njen radikalni stvaralački tip, fenomen prevratničkog i rušilačkog duha u cjelokupnoj svjetskoj umjetnosti traje do dan-danas.

Avangardu je najlakše objasniti prisjetivši se značenja same riječi koja potiče iz francuskog jezika. Termin je korišten u francuskim vojnim trupama, a avangardista je zapravo označavao člana formacije koja je ispred vojske išla kao prethodnica. Avangardista u umjetnosti tako je bio i ostao onaj koji ide ispred svog vremena.

 Ići ispred vremena, opet, mnogo puta značilo je i provocirati javnost, odnosno šokirati bizarnošću samog djela ili nastupa. Redakcija "Nezavisnih" stoga iz oblasti savremene umjetnosti donosi pregled nekoliko umjetničkih djela na cijeni koja su slučajnom ili namjernom ironijom imala tendenciju da budu avangardna, a prva asocijacija na njih jeste "bizarnost".

Pjero Manzono italijanski je autor (1933 - 1963) čije se "umjetničko djelo" "Artist's shit" sastoji od 90 konzervi od po 30 grama punih izmeta.

Poznata je ona čaršijska priča dva sredovječna gospodina kada jedan drugom u razgovoru kažu: "Kuda je sve krenulo, uskoro ćemo 'umjetniku' koji uspješno izvrši veliku nuždu na sceni svi ushićeni da aplaudiramo". No, to se već dogodilo. Jedna od 90, odnosno konzerva broj 054 Pjera Manzonija u oktobru 2015. prodata je na aukciji za nevjerovatnih 280.000 dolara.

Ovo nije jedino djelo kojem su fiziološke potrebe dale na cijeni. Uostalom, do danas se nije ni otkrilo šta je u konzervama jer bi iste po otvaranju izgubile vrijednost. "Moj krevet", ostvarenje Trejsi Emin, u muzej je došlo direktno iz spavaće sobe umjetnice.

Radi se o krevetu čiji su čaršafi umrljani tjelesnim izlučevinama, a pored se nalaze razbacane stvari: kondomi, gaćice s mrljama od menstruacije, kutije cigareta s ugašenim opušcima itd. Sve zajedno bilo je u najužem izboru za Tarnerovu nagradu, a Trejsi Emin se okoristila za 4,3 miliona dolara. Ona, naime, pripada redu Mladih britanskih umjetnika i iz anonimnosti izašla je u Londonu početkom devedesetih godina prošlog vijeka zajedno sa Demijanom Herstom.

Za razliku od Manzonija, čiji cilj je, po svjedočenju savremenika, bio ruganje umjetničkom svijetu, umjetnicima i likovnim kritičarima, kod Eminove i Hersta po srijedi je nešto drugo. Njihov glavni argument za djelo koji na prvi pogled izgleda bizarno jeste da umjetnost treba da postoji samo kao ideja, a ne kao fizički entitet, odnosno da su ideja i umjetnost jedno te isto. Zbog toga, nije zgoreg pomenuti fizički i te kako dominantno "Zlatno tele" Demijana Hersta.

Riječ je o nekada živom junetu sačuvanom u formaldehidu s kopitima i rogovima optočenim u zlatu i zlatnim diskom koji mu kruniše glavu. Djelo je prodato za 16,6 miliona dolara 2008. godine. Iako ovo nije najskuplje Herstovo djelo, cjena mu nije ni približna onoj koje je prije dvije godine dobio "Pas od balona" Amerikanca Džefa Kunusa. Kunusova skulptura čini seriju od pet identičnih djela različite boje sačinjenih od nerđajućeg čelika.

Najskuplja verzija replike običnog psa od balona je narandžaste boje i kupio ju je američki kolekcionar Piter Brand za već apstraktnih 58,3 miliona dolara. Skoro duplo veću cijenu dostiglo je djelo "Anina svjetlost" Barneta Njumana iz 1968. Platno dugačko šest i visoko 2,7 metara, ofarbano običnom crvenom bojom i oivičeno dvjema bijelim prugama po dužini, prodato ja za više od 105,7 miliona dolara. 

Iako se navedeni primjeri umjetničkih djela manje vežu za avangardne pravce nego što se njihovi autori smatraju avagardnim, i jednih i drugih je nebrojeno mnogo. Koliko oni zapravo odstupaju od avangarde i da li je njihova bizarnost bizarnija od posla avangariste koji je u francuskim trupama devetnaestog vijeka išao ispred ostalih jedinica vojske, prosudite sami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije