Vizuelna umjetnost

Bajkovite kolibe porodična tradicija

Bajkovite kolibe porodična tradicija
Bajkovite kolibe porodična tradicija

Den Pauli je već četvrta generacija stolara u svojoj porodici, a proslavio se praveći fantastične bajkovite kolibe izrađene od recikliranog drveta.

Njegov je pradjed krajem 19. vijeka izgradio mnoge staje i kolibe u središnjoj Minesoti, a neke od njih su preživjele čak i danas. Den često koristi isto drvo koje je koristio i njegov pradjed, te reciklira njegove stare građevine.

Kako bi razumjeli Dena Paulija, koji stvara ove neodoljive kućice, prvo morate razumjeti njegovu pasiju koju ima prema drvetu, drvenim antikvitetima i starom drvetu.

Naime, Den pripada tzv. staroj školi, a njegovo iskustvo se ogleda u tome da su se protekle generacije njegove porodice bavile istim poslom. On kaže da im je to u krvi, u njihovoj DNK, a sve ovo želi da pretoči u svoje životno djelo. Ističe da je ponosan na tu tradiciju, kao i na svoj rad, koji je zapravo najbolji dokaz tog ponosa.

Zaostavština Paulijevih se prožima kroz dva vijeka, a djelovali su na različitim dijelovima svijeta. Tradiciju je započeo njegov pradjed Henri, koji je ovim počeo da se bavi u Švajcarskoj, da bi krajem 19. vijeka emigrirao u SAD, tačnije u Minesotu, gdje je izgrađivao kolibe. Tradiciju je nastavio i njegov sin Karl, koji je tajne ovog posla prenio na Boba, Denovog oca.

"Dok izrađujem neku kolibu, stalno me drži misao da je to možda isto drvo koje je koristio i moj predak Henri prije više od 100 godina. Zaista, ti stari majstori zaslužuju jedno veliko priznanje, jer su sve to činili bez ikakvog posebnog alata. Tek kada dođete u situaciju da rastavite jednu takvu drvenu kolibu, shvatite kakvi su vještina i znanje bili potrebni da se izradi i sastavi i samim tim te kolibe su prava umjetnička djela", kaže Den Pauli.

Ipak, Den priznaje da ne koristi nikakve pogodnosti savremenog doba, jer svoje kolibe izrađuje baš na onaj način kako se izrađivalo vijekovima i tu nema posebne filozofije.

"Staro drvo zapravo predstavlja nacionalno nasljeđe. Ima daleko bogatiji i atraktivniji izgled nego drvo staro par godina. Upravo zato svoje kolibe izrađujem samo od starih stabala, jer tu leži prava vrijednost mojih djela", kaže Den.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije