Vizuelna umjetnost

Banjalučanka Kristina Bratić (14) zvijezda plesne scene (FOTO)

Banjalučanka Kristina Bratić (14) zvijezda plesne scene (FOTO)
Banjalučanka Kristina Bratić (14) zvijezda plesne scene (FOTO)

Kristina Bratić (14), učenica devetog razreda banjalučke Osnovne škole "Aleksa Šantić", državna je prvakinja BiH u modernom baletu i svojim vještim i gracioznim pokretima osvojila je veliki broj medalja na evropskim i svjetskim takmičenjima.

Modernim baletom počela se baviti prije deset godina. Ljubav prema njemu je ogromna, a ni skoromi uslovi u kojima vježba i izostanak šire podrške nisu je spriječili da niže uspjehe.

Na ovu vrstu plesa, ujedno i sporta, upisala je baka, s ciljem da njen svakodnevni hiperaktivni karakter pretvori u nešto kreativno.

"Modernim baletom bavim se od četvrte godine. Mama mi uvijek govori da sam kao mala bila hiperaktivna, nikada nisam imala mira, a baka je ta koja me je upisla na ovaj ples. U ovoj vrsti plesa imam mnogo okreta, skokova, ali dese se i povrede. Moderni balet je spoj plesa i glume, cilj nas plesača je da publici kroz muziku, kostime i uz određene rekvizite dočaramo i ispričamo zanimljivu priču koju smo smislili kroz razne koreografije", priča Kristina.

Prvo veće priznanje dobila je s osam godina, a na nagovor prve trenerice, koja je uvidjela da Kristina ima talenat za ovu vrstu plesa, nastavila je da trenira jačim intenzitetom. Sada ima treninge tokom cijele sedmice, a kada se približavaju takmičenja, u toku dana sa jednog treninga trči na drugi.

"Trebalo bi više da treniram kako bih dostigla još veće rezultate, a zbog ograničenog vremena u sali to nije moguće. Više volim nastupati u solo konkurenciji, nekako se osjećam slobodnije. Ako i napravim grešku u toku nastupu, mogu da improvizujem", kaže Kristina.

Ona je posvećana školskim obavezama, pa ne može u potpunosti da se posveti modernom baletu kao što je to slučaj s talentovanim plesačima iz Rusije i Slovenije, kojima je na prvom mjestu ples.

"Mnogi moji prijatelji i poznanici misle da je meni balet hobi, ali nije tako. Moderni balet mi je veoma važan", ističe Kristina.

Ona se bavi i gimnastikom, koju je počela da trenira prije tri godine s ciljem da poboljša moderni balet. Iako ima veliki talenat za ples, ipak se podrška svodi uglavnom na roditelje.

"Naša takmičenja finansiraju roditelji. Mi plesači gledamo da idemo na takmičenja koja nisu daleko, a ni mnogo skupa", ističe Kristina.

Učestvovati na jednom velikom takmičnju za Kristinu predstavlja stvar prestiža.

"Treniram troduplo manje od svih svjetskih koleginica i višestrukih prvakinja, ali sam zadovoljna uspjesima. Drago mi je što sam uspjela da budem učesnica evropskih i svjetskih takmičenja. Gledala sam poznate takmičare, koji su mi bili motivacija za bolji uspjeh i rad. Kada na takvim takmičenjima završim nastup i vidim da sam od 60 takmičara zauzela 20. mjesto pod skromnim uslovima u kojima treniram, srećana sam", naglašava ova mlada Banjalučanka.

Koliko voli moderni balet, govori i činjenica da je prošle godine neposredno pred jedno takmičenje povrijedila leđa, ali ni bolovi je nisu spriječili da se popne na pozornicu i pokaže sve što zna.

Bilo je tu i lomova nogu, a ponekada su joj i doktori branili nastupe, ali bi ona na kraju izmolila da izađe na plesnu scenu.

Poslije završetka osnovnog obrazovanja, Kristina ima u planu da upiše gimnaziju i da se još intenzivnije posveti modernom baletu.

A, sigurno će jednog dana i ona biti motivacija mnogim djevojčicama koje krenu koracima modernog baleta.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije