Vizuelna umjetnost

Banjaluka dobila "Art dvorište"

Banjaluka dobila "Art dvorište"
Foto: banjaluka.rs.ba | Banjaluka dobila "Art dvorište"

BANJALUKA - Koncertom vodećeg džez sastava iz Banjaluke "Combine Quartet", uz brojne zvanice iz kulturnog i javnog života grada, u ponedjeljak uveče otvoreno je "Art dvorište", nova scena Kulturnog centra Banski dvor na otvorenom.

Kako je najavljeno na samom otvaranju, ovaj prostor osposobljen je s ciljem da se grad na Vrbasu tokom ljetnog perioda dodatno obogati kulturnim sadržajima, koji Banjaluci ponajviše nedostaju upravo u ovo doba godine. Ulaznice na kulturne događaje koji budu realizovani u "Art dvorištu" u narednom periodu biće besplatane, s tim što posjetioci treba da preuzmu besplatne pozivnice. S obzirom na ograničen kapacitet i to da se ulaz nalazi sa bočne strane Banskog dvora na najprometnijem banjalučkom šetalištu, svi zainteresovani pozivnice će moći preuzeti u periodu od tri dana prije konkretnog događaja. Tako će, smatra nova uprava Banskog dvora, kultura biti dostupnija onima koji zaista žele da uživaju u njenim sadržajima.

"'Art dvorište' predstavlja nesvakidašnji kamerni prostor s kapacitetom od 100 do 150 posjetilaca, koji će se mijenjati u zavisnosti od konkretnih programskih sadržaja, jer će se tokom pjesničkih večeri, promocija knjiga, projekcije filmova i koncerata umjetničke muzike u prostoru nalaziti stolice", kazao je Mladen Matović, vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Banski dvor, koji je ujedno i najzaslužniji za otvaranje "Art dvorišta". Sam Matović na ideju o otvorenoj sceni Banskog dvora došao je u maju ove godine, neposredno po stupanju na dužnost prvog čovjeka ustanove, a od ideje do realizacije nije proteklo mnogo. Za nepunih mjesec dana konkretnog rada napravljena je namjenska pozornica, obezbijeđena adekvatna rasvjeta, a za urbani ambijent samog prostora zaslužan je mladi umjetnik Boris Dragičević, koji je svojim grafitima oplemenio zidove "Art dvorišta". Ovdje je važno istaći da je i Inicijativa građana "Kultura kulturi" imala svoj skromni doprinos, od prošle godine naovamo skupivši više hiljada potpisa građana, kako bi zamisao o "Art dvorištu" uopšte ugledala svjetlo dana i zaživjela u Banjaluci. Još je važnije reći da to nije priča od juče, te da je ovaj prostor u prošlosti bio funkcionalan u više navrata, o čemu je govorio i Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, koji je svečano otvorio "Art dvorište".

"Večeras svi vi dokazujete da kada postoji neka dobra ideja, ona će da živi i da se realizuje kada god. Želim da vas podsjetim da je prije desetak godina 'Art dvorište' u jednom periodu živjelo i da je ovdje bila slikarska izložba tada mladih i neafirmisanih slikara, a sada slikara koji su afirmisani i koji na neki način rade i izlažu u gradu Banjaluci, istovremeno predstavljajući ovaj grad na široj kulturnoj mapi", kazao je Amidžić, posebno istučući da će u narednih sedam godina, koliko će se grad Banjaluka boriti za Evropsku prijestonicu kulture, "Art dvorište" sigurno biti u stanju da od mladih i obećavajućih napravi afirmisane umjetnike, što bi bio i najveći kvalitet jednog ovakvog mjesta. Da će "Art dvorište" otvoriti vrata mladima, pokušati dići kulturu na viši nivo, te pratiti svjetske trendove, kazao je i Mladen Matović.

"Očekujemo da vratimo pozitivan duh u srce grada. Otvaranje je proteklo fantastično i svi su zadovoljni kako to izgleda. Iako smo imali relativno malo vremena, uspjeli smo da adaptiramo i obezbijedimo prostor u kojem će u budućem periodu zaživjeti jedna nova programska aktivnost", kazao je Matović najavljujući da će već u četvrtak biti otvorena izložba fotografija, dok u sljedeći ponedjeljak posjetioce očekuje pjesničko natpjevavanje.

Do kraja sezone u prostoru "Art dvorišta", uz mnogobrojne kulturne sadržaje, kako je najavljeno, imaćemo priliku da čujemo i koncerte gudačkog kvarteta "Paladio", muzičkih sastava "Bandoneon Square", "Flutete", "Libertango", ansambla "Istočnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije