Vizuelna umjetnost

Beogradski aerodrom postao velika galerija

Beogradski aerodrom postao velika galerija
Beogradski aerodrom postao velika galerija

BEOGRAD - Kroz seriju printova na kojima je predstavljeno srednjovjekovno prstenje, a koji su izloženi na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, putnici koji koriste avionski prevoz mogu steći uvid u veliko materijalno bogatstvo srpskih srednjovjekovnih vladara i vlastele.

Izložba, koja nosi naziv "Poruke s ruke", djelo je Narodnog muzeja u Beogradu, u kojem se ovo prstenje i čuva.

Ono svjedoči o prefinjenom ukusu i osjećaju za vizantijsku estetiku, koja je u spoljnim oblicima tražila i nalazila skrivenu božansku ljepotu.

Na prstenu je moglo biti urezano ime vlasnika, njegov društveni rang ili profesija. Takođe, urezane maksime ili stihovi koji se mogu vidjeti na eksponatima mogu da približe niz pojava i misli kojima se vlasnik prstena priklanjao, čime se publici približavaju lična uvjerenja ljudi koji su živjeli prije više vjekova.

Bojana Borić-Brešković, direktorka Narodnog muzeja, rekla je da je izuzetna čast što se dijelovi bogatih fondova Narodnog muzeja ponovo predstavljaju na aerodromu "Nikola Tesla" jer je to druga izložba na tom mjestu.

Ona je to mjesto ocijenila kao poseban izložbeni prostor, izuzetno atraktivan i izazovan, koji pruža mogućnost putnicima iz inostranstva, ali i sugrađanima da vide dio bogatog fonda Narodnog muzeja.

Borić-Breškovićeva je rekla da su predstavili nakit, vrhunska ostvarenja srednjovjekovne umjetnosti, koje može da izdrži poređenje s najvišim i najuspješnijim radionicama Evropskog kruga.

"Ovdje imamo prilike da pogledamo i razne heraldičke simbole, moć srpske srednjovekovne vlastele i srpskih vladara. Vidi se i prsten kraljevića Radoslava i carice Teodore, majke cara Dušana", dodala je ona i izrazila nadu da će na taj način izazvati pažnju posjetilaca da pokažu radoznalost i dođu u Narodni muzej kada bude bio otvoren za javnost.

Prvu izložbu postavljenu na aerodromu "Nikola Tesla" vidjelo je 750.000 ljudi, a organizatori se nadaju će nova postavka premašiti taj rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije