Vizuelna umjetnost

Bijeljini: Otvorena izložba "Život u bronzi"

Bijeljini: Otvorena izložba "Život u bronzi"
Bijeljini: Otvorena izložba "Život u bronzi"

BIJELJINA - U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba "Život u bronzi" iz dobojskog Muzeja, autora Aleksandra Jašarevića.

Izložba daje uvid u sadržaj nekih od najznačajnijih predmeta iz Muzeja u Doboju - ostavu oružja i oruđa iz Majdana, keramičke posude i nakit iz Lipca, te poljoprivredno oruđe iz Grapske.

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica kaže da se ova arheološka izložba odnosi na doba metala, odnosno proizvodnju metala.

"U to doba dvije su poznate rude - ruda bakra i ruda kalaja, a u njihovom sadejstvu kovači su napravili novu leguru koja će doprinijeti razvoju i procvatu tog vremena, leguru bronze koja, ne samo da će doprinijeti procvatu društva iz vremena prije nove ere, već je podarila i ime jednom dobu, jednoj epohi - takozvano Bronzano doba", rekao je Koprivica.

Riječ je o periodu od 1.250 godine do 1.800 godine prije nove ere koji doživljava procvat najviše izražen i prisutan na prostoru od Alpa do Karpata, te na prostorima rijeka Dunava i Save.

"Na tim lokalitetima, kao i na našim, pronađene su velike ostave, odnosno razni predmeti tog doba koji se, kada je riječ o našim prostorima, čuvaju u Muzeju u Doboju, a večeras su pred bijeljinskom publikom", rekao je Koprivica najavljujući drugu večerašnju manifestaciju u Muzeju posvećenu arheloškom filmu.

Aleksandar Jašarević, kustos-arheolog dobojskog Muzeja, rekao je da je večerašnja izložba specifična po tome što su prvi put u Semberiji izloženi neki eksponati koji još nisu viđeni i nikada nisu izlagani, čak ni u zbirci dobojskog Muzeja.

"Riječ je o nekoliko predmeta koji su nam se tek sada vratili sa restauracije iz Beča tako da ih prvi put javnost vidi ovdje u Semberiji", rekao je Jašarević dodavši da je večeras predstavljeno 70 eksponata.

On je naveo da su predmeti uglavnom bronzani, nešto malo ih je keramičkih i predstavljaju, kaže Jašarević, mala umjetnička djela.

Izložba ovih eksponata biće otvorena do 25. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije