Vizuelna umjetnost

Crnobrnja: Digitalizacijom do demokratije

Crnobrnja: Digitalizacijom do demokratije
Crnobrnja: Digitalizacijom do demokratije

BEOGRAD - Reditelj Stanko Crnobrnja izjavio je u utorak, povodom novog festivala "Plavi zub" - sa filmovima snimljenim mobilnim telefonom, da je riječ o demokratizaciji koju je omogućila digitalizacija.

"Mi se nalazimo na početku potpuno nove epohe koja će da promeni 4.000 godina staru civilizaciju, zasnovanu na analognim tehnologijama. To je definitivni pomak u jednu novu društvenu situaciju. Nije samo kozmetička, već temeljna promena svih društvenih okolnosti", ocijenio je Crnobrnja u izjavi medijima u Srbiji.

Crnobrnja je objasnio da se u centru te temeljne promjene nalaze sredstva komunikacija, koje su digitalizovane.

"Prve među njima su telekomunikacije, odnosno telefonija, ne slučajno, već da bi milioni ljudi mogli da dobiju sprave koje su željene hiljadama godina. Te sprave su interaktivne, dvosmerne, kreativne i postaju kao olovka i papir dostupne svima, u onoj meri u kojoj neko želi da bude kreativan", istakao je on. "Istovremeno, što je najvažnije, možete da svoj proizvod odmah distribuirate milionima korisnika što nikada u istoriji nije bilo moguće. Znači, čista revolucija."

Na pitanje šta će se dogoditi sa umetnošću u klasičnom smislu tog pojma, on je odgovorio da "svi koji nauče da pišu nisu odmah književnici".

"Tako i svi koji budu baratali novim tehnologijama neće biti umetnici. Umetnost nije ugrožena nego je na dobitku, jer dobija ogroman talas svežine koji u celu koncepciju pravljenja filmova unosi veliki broj novih ideja, novih pogleda na stvarnost i na sam medij kao izražajno sredstvo", izjavio je on.

Crnobrnja je napomenuo da su toga svjesni i u Holivudu, gdje vlada stav da komercijalno nije više plitkoumno niti masovno ili jeftino, već da su to autori koji imaju svoj autentičan glas.

"Ono što je autentično, to je dobro, ono što je dobro to je komercijalno - to je mantra 21. veka", rekao je poznati reditelj, koji će biti predsednik žirija na festivalu "Plavi zub".

Prijavljivanje filmova je u toku putem veb sajta www.plavizub.rs i traje do 27. januara. Stručni žiri odabraće najbolje za prikazivanje u Domu omladine, te dodijeliti nagrade 29. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije