Vizuelna umjetnost

Čubrilović: Ćopić jedan od naših najznačajnijih pisaca

Čubrilović: Ćopić jedan od naših najznačajnijih pisaca
Čubrilović: Ćopić jedan od naših najznačajnijih pisaca

BANJALUKA - Izložba "Vedrine i sjete Branka Ćopića" povodom 100 godina od rođenja književnika otvorio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Izložba je rezultat zajedničke saradnje Narodne i univerzitetske biblioteke RS i Biblioteke grada Beograd, koje su prije nekoliko mjeseci potpisale protokol o saradnji.

Izložba predstavlja jedan izuzetan poduhvat, čitav jedan život, književni opus našeg velikana pisane riječi", rekla je Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograd.

Dodala da će Banjalučani imati priliku da vide život i stvaralaštvo Branka Ćopića, kao i da će 17. septembra izložba biti predstavljena u Beogradu.

Autori izložbe su Olga Krasić-Marijanović, predstavnik Beograda, i Ratka Marić, predstavnik Banjaluke.

"Drago mi je da su u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS imali sluha da ovu veliku izložbu o Branku Ćopiću odradimo zajedno. Izložba je upriličena povodom 100 godina od rođenja velikog pisca. Na ovih trideset i nešto plakata može da se vidi obrađena i neobrađena građa, mada se najvećim dijelom ostavština Ćopića njegovom voljom čuva u Arhivu Srpske akademije nauke i umjetnosti i ono što je novitet ove izložbe je to što se mogu vidjeti neke fotografije iz privatne zbirke koje do sada nisu objavljivane", rekla je Olga Krasić-Marijanović, jedan od autora izložbe.

Ona je dodala da je Ćopić veliki pisac koji je imao ozbiljnu ostavštinu, veliku oporuku, ali i tragičnu biografiju.

Ćopić je bio neumoran stvaralac, napisao je na desetine zbirki pripovjedaka, romana, pjesama, dramskih djela i knjiga za djecu. Njegova proza, prožeta lirikom i realističkim slikanjem života, naseljena je živopisnim i upečatljivim likovima poput Nikoletine Bursaća, deda Rada, Jovančeta ili Krsta Buve.

Pisao je svježim, sočnim, slikovitim jezikom. Veliki broj ljubitelja jednog od najvećih humorista naše književnosti okupio se da uživa u djelima ovog velikana.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je Branko Ćopić jedan od najvećih književnika Krajine, kojem ovom izložbom ukazujemo posebno poštovanje.

"Branko Ćopić je dao poseban doprinos kulturi ovog naroda, srpskom jeziku i književnosti i imao je veliki uticaj na odrastanje velikog broja generacija tokom proteklih pedeset godina", istakao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije