Vizuelna umjetnost

"Damu s hermelinom" pritisle godine

"Damu s hermelinom" pritisle godine
"Damu s hermelinom" pritisle godine

"Dama s hermelinom", čuveni renesansni portret Leonarda da Vinčija i jedna od najdragocjenijih slika u poljskim umjetničkom zbirkama, pokazuje znake "starenja", tvrdi jedan poljski stručnjak.

Januš Čop, konzervator Nacionalnog muzeja u Krakovu, u kojem se slika čuva, izjavio je da su testovi kojima je ovo remek-djelo podvrgnuto pokazali da su dasku od kestena, na kojoj je naslikano, tokom vijekova izjeli drvotočci, a da se na površini same slike pojavila gusta mreža pukotina.

Čop je najavio dodatna testiranja neinvazivnim, modernim tehnologijama, kao što je kompjuterska tomografija, koja treba stručnjacima da pomognu u izboru najboljeg načina održavanja slike kako bi je spasili.

On je rekao da propadanje slike nije rezultat njenog nedavnog "putovanja" na izložbe u Španiju, Njemačku i Britaniju.

Naime, poslije dugotrajnih sporova, poljske vlasti odlučile su prošle godine da dozvole da "Dama s hermelinom", jedna od najdragocjenijih slika koju ta zemlja posjeduje, bude izložena u inostranstvu. Presudnu ulogu u odluci Ministarstva kulture Poljske da dozvoli izlaganje slike iz 15. vijeka u Madridu, Berlinu i Londonu imala je lična molba Karola Čartoriskog, osnivača fondacije poljske plemićke porodice Čartoriski, koja je vlasnik djela. Da Vinčijeva slika je od sredine maja bila izložena u Madridu, od avgusta u Berlinu i od novembra do februara ove godine u Londonu, kao dio izložbe posvećene slavnom slikaru u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Ko je bila ona?

Sesilija Galerani, ljubavnica Da Vinčijevog zaštitnika Ludovika, vojvode od Milana, imala je svega 15 godina kada ju je naslikao. Kćerka siromašnog dvoranina, čija je ljepota prijetila da izazove politički preokret.

Umjetnost u pokretu

Leonardo da Vinči je bio opsjednut dinamikom pokreta. Njegov blok za crtanje bio je ispunjen crtežima vode koja teče, ptica u letu i trave koja se povija pod vjetrom. Sesilija je naslikana u poluokretu, dok mazi hermelina.

Tajni simbol

Sesilija drži pitomog hermelina. Ova životinja se u umjetnosti pojavljuje kao simbol trudnoće i rođenja djeteta. Upravo zato istoričari umjetnosti smatraju da je u vrijeme slikanja portreta nosila Ludovikovo dijete.

Velike ruke

Neproporcionalno velike ruke mogu se objasniti Da Vinčijevom tendecijom da glavu i ostatak tijela crta odvojeno. Pretpostavlja se da je jednostavno iskoristio ranije nacrtane ruke iz svog bloka kako bi završio ovaj portret.

Erotično milovanje

Sam portret ima i određeno erotsko značenje. Naime, Sesilija nježno mazi vrat hermelina, što daje dozu senzualnosti ovom portretu.

Tehnika na očima

Da Vinči je često koristio bijelu tačku na zjenicama kako bi ukazao na refleksiju svjetlosti koja dolazi od otvorenog prozora ili svijeće, što je očima davalo neku svjetlucavu živost.

Indicija o ljubavniku

Oko vrata nosi skupocjenu crnu ogrlicu. Ludovikov nadimak je bio Il Moro ili Mur, zbog njegovog tamnog tena. Crni nakit je suptilno upućivanje na Ludovika kao njenog ljubavnika.

Briljantne sjene

Da Vinči je usavršio metod sjenčenja poznat kao sfumato, a koji se može vidjeti na Sesilijinim grudima i vratu.

Dragocjeni kamen

Ultramarin, koji se nalazi na Sesilijinoj garderobi, bio je najskuplji pigment tog doba. Boja se dobijala miješanjem s poludragim kamenom lapis lazull, iskopavanim u Avganistanu, a mjesecima je "putovao" u Evropu.

Smjelo i moderno

Portret je urađen u tehnici ulja na platnu, koji je dospio u Italiju nakon 1470. godine. Bio je to revolucionaran preokret u Italiji, gdje su sve do tada vladale freske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije