Vizuelna umjetnost

Darko Mrgan najbolji mladi strip-teoretičar Balkana

Darko Mrgan najbolji mladi strip-teoretičar Balkana
Darko Mrgan najbolji mladi strip-teoretičar Balkana

BANJALUKA - Darko Mrgan iz Banjaluke najbolji je mladi strip-teoretičar Balkana, a ovo priznanje u vidu plakete "Nikola Mitrović Kokan" pripalo mu je na upravo završenoj 18. balkanskoj smotri mladih autora stripa koja je održana u Leskovcu.

U razgovoru za "Nezavisne" Mrgan je istakao da je počašćen plaketom za najboljeg mladog strip-teoretičara Balkana jer je po srijedi nagrada sa smotre koja ima najdužu tradiciju na prostorima bivše Jugoslavije i što su među članovima žirija ljudi čiji rad veoma cijeni.

"To su Marko Stojanović i Milorad Vicanović Maza. Pored toga što i pored svoje aktivnosti prevodioca i pisca uvodnih tekstova američke edicije 'Zagor' pri izdavačkoj kući 'Epicenter Comics' sada imam i zvanično priznanje  sa domaćih prostora za nešto čime se aktivno i za svoju dušu bavim od 2010. godine", rekao je Mrgan.

Naime, on od tada piše recenzije za sajt www.stripovi.com. Ali, priznaje, još veće mu je zadovoljstvo, ono koje bi mu hranilo dušu i da nije dobio plaketu, to što je imao rijetku priliku da dobije vrlo pozitivnu povratnu informaciju o kvalitetu teksta od samog autora čiji strip recenzira.

"Serijal 'Vekovnici' i knjiga 'Rekvijem', Marka Stojanovića, za koje je pisao recenziju, je jedno scenaristički vrlo kompleksno delo. Usuđujem se reći da je na nivou legendarnih autora svetskog glasa poput Alana Mura, Nila Gejmena ili Delana, na čije analitičko raščlanjivanje sam morao otkucati više od 5.500 reči bez uobičajenog slatkorečja i filozofiranja", pojasnio je Mrgan.

Napomenuo je da ga je Stojanović kontaktirao nakon slanja teksta i pozvao ga da bude gost festivala, ali i da zajedno s njim povodom desetogodišnjice serijala "Vekovnici" govori o stripu pred raznovrsnom publikom.

Mladi strip-teoretičar smatra da je Smotra balkanskih strip-autora, pored svih ostalih festivala u Republici Srpskoj i Srbiji, živi dokaz da je srpski strip veoma aktivan i ambiciozan.

"Na smotri sam video stotine fantastičnih crtača i scenarista koji, nažalost, svoj hleb zarađuju na francuskom tržištu. Kažem nažalost, iako mi je drago što naša imena caruju jednom od par zemalja u kojima je strip deo umetnosti koji je popularan i cenjen kao prava grana umetnosti, lišen svih stereotipnih epiteta kojim ga 'kite' kod nas", naglasio je Mrgan.

Ovogodišnja 18. balkanska smotra mladih strip-autora, na koju je svoje radove poslalo 2.326 autora iz 42 zemlje, imala je 22 različita dešavanja na kojima je učestvovalo oko 90 gostiju iz većine evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije