Vizuelna umjetnost

Dašak američke kulture pred Banjalučanima do 20. decembra

Dašak američke kulture pred Banjalučanima do 20. decembra
Foto: Velibor Tripić | Dašak američke kulture pred Banjalučanima do 20. decembra

​BANJALUKA - Izložba "Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i 'Nova granica' kulture", u okviru koje je prvi put u Republici Srpskoj predstavljeno djelo Endija Vorhola "4 x Džeki", otvorena je u četvrtak uveče u Muzeju savremene umjetnosti (MSU) RS u Banjaluci.

Nastala je povodom 100 godina od rođenja američkog predsjednika Džona F. Kenedija kao rezultat saradnje sa prof. dr Simonom Čupić, sa Katedre za modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je i autorka istoimene knjige proglašene publikacijom godine od strane ICOM-a, a realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Čupićeva ističe da se ova izložba bavi idejom značaja kulture u administraciji Džona F. Kenedija.

"Izložba podseća na šezdesete godine prošlog veka, na vreme globalne amerikanizacije i na vreme svih ugodnih elemenata koji su kopirani širom sveta, ali pre svega kao podsetnik važnosti kulture kao državnog projekta i to je lekcija koja nam je danas vrlo važna", istakla je ona.

Otvaranju izložbe je prisustvovala i ambasador SAD u BiH Marin Kormak, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u godini obilježavanja stogodišnjice od rođenja Džona F. Kenedija.

"Obišla sam izložbu i veoma sam impresionirana kreativnošću i profesionalizmom s kojim ju je tim Muzeja savremene umjetnosti priredio. Jako mi je drago što su umjetnici koji su doprinijeli ovoj izložbi došli u Banjaluku, takođe sam imala privilegiju da se upoznam s autorom knjige", istakla je Kormakova.
Dodala je da ovo nije prvi put da Ambasada SAD sarađuje sa MSU RS.

"Prošle godine smo imali izložbu o svemirskoj eri o predsjedniku Titu i predsjedniku Niksonu, koja se bavila temom istraživanja u svemiru i temama slobode. Slažem se sa direktoricom MSU RS Saritom Vujković koja je istakla da je kulturna razmjena pravi način izgradnje mostova između različitih naroda", dodala je Kormakova. Izložba će biti otvorena do 20. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije