Vizuelna umjetnost

Đakon neumorno crta, ilustruje i svira

Đakon neumorno crta, ilustruje i svira
Foto: Ilustracija | Đakon neumorno crta, ilustruje i svira

DOBOJ - Nacrtam nešto zato što nisam baš neki govornik, kaže Bojan Jokanović (32) iz Doboja, đakon Srpske pravoslavne crkve, koji crta karikature, ilustracije, ali i svira nekoliko instrumenata.

Izložba njegovih karikatura i crteža "Sizif u borbi za pravopis" je sinoć otvorena na dobojskoj tvrđavi Gradina, a trajaće do 8. oktobra.

Ovaj svestrani umjetnik smatra da nema ništa neobično u tome što on kao đakon crta i ilustruje i što nesvakidašnjim ilustracijama najprije privlači pažnju svojih đaka, kojima predaje vjeronauku.

"I sveti apostol Luka je bio ikonopisac, svojevremeno još u Hristovo doba, prvi koji je naslikao ikone, tako da nije nespojivo crtanje ilustracija s pozivom đakona. U svakom slučaju, ilustracije koje radim su edukativnog karaktera - što da crkva malo i na taj način ne dopre do dječice", navodi Jokanović.

On u šali kaže da je od muke počeo da crta, jer je odrastao u vrijeme ratnih zbivanja u BiH, pa su mu u nedostatku drugih načina da se zabavi olovka i papir postali najbolji prijatelji.

Pokrenuo je vlastiti projekat za očuvanje pravopisa, te svojim interesantnim ilustracijama, kaže, vodi Sizifovu borbu.

"Kada sam počeo s ovim radom, mislio sam da će to biti jedan uzaludan trud. Ispostavilo se, ipak, da nije jer mnogo ljudi to prati", priča Jokanović, koji svoje ilustracije objavljuje i na društvenim mrežama.

Prva bitka u borbi za pravopis bila je ilustracija na kojoj je Sizif na šaljiv način pokazao kako se pravilno piše riječ "ne znam", a dosad ih je nacrtao više od šezdeset i sve one se bave pravilima pravopisa.

"Plan mi je da uđu, ako Bog da, u neke udžbenike za srpski jezik. U svakom slučaju, nastaviću rad sa Sizifom", obećava mladi umjetnik.

Njegovi časovi pravoslavne vjeronauke, kažu đaci koji ih pohađaju, su sve samo ne dosadni, a nerijetko im Jokanović, nakon što objasni obavezno gradivo, nešto i odsvira.

"Sviram niz instrumenata, gitaru, ukulele, to je havajski instrument. Uspijem naći za sve vremena - i za crtanje i za školu. Ja volim djecu, tako da je sa djecom uvijek zanimljivo. Djeca su dobra, neiskvarene duše, tako da s njima uvijek bude zabavno", naveo je Jokanović.

Svoje radove je dosad izlagao širom RS i Srbije, a i crnogorskoj publici će se predstaviti 4. oktobra u Pljevljima, gdje će pod pokroviteljstvom tamošnjeg ministarstva javnosti pokazati ilustracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije