Vizuelna umjetnost

Dogovorena saradnja Muzeja RS sa dva muzeja iz Srbije

Dogovorena saradnja Muzeja RS sa dva muzeja iz Srbije
Dogovorena saradnja Muzeja RS sa dva muzeja iz Srbije

BEOGRAD, BANJALUKA - Muzejski radnici Muzeja RS iz Banjaluke prisustvovali su otvaranju izložbe "Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji", koja je u srijedu naveče otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu. Riječ je o postavci Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, čiji je autor Bratislava IdvoreanStefanović, muzejski savjetnik.

U istom prostoru prethodno je bila postavljena i izložba banjalučkog muzeja "Zmijanjski vez".

Vladimir Đukanović, v.d. direktora Muzeja RS, zahvalio je Etnografskom muzeju i Muzeju Vojvodine na dosadašnjoj saradnji s Muzejom RS i uručio prigodne poklone direktorima ovih ustanova povodom 25 godina postojanja RS.

Tom prilikom istaknut je i značaj zajedničkog djelovanja ova tri muzeja prema trećim zemljama, odnosno pokretanje raznih vrsta projekata u cilju dobijanja finansijskih sredstava iz evropskih projekata.

Takođe, dogovoreno je da se direktori ove tri institucije ponovo okupe u Muzeju RS u Banjaluci radi potpisivanja protokola o saradnji.

"Cilj Muzeja RS je da u narednom periodu uspostavi što tješnju saradnju sa svim najznačajnijim institucijama u Srbiji: Narodnim muzejom, Istorijskim muzejom, Vojnim muzejom, kao i Prirodnjačkim muzejom", naveo je Đukanović.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Slavka Milosavljević, predsjednica Udruženja muzejskih radnika Republike Srpske, tako da je pokrenuto i pitanje saradnje između ovog muzejskog udruženja i Muzejskog društva Srbije.

Mirjana Menković, direktorka Etnografskog muzeja, istakla je značaj saradnje između ova tri muzeja, koja će biti realizovana kroz razmjenu izložbi i saradnju stručnjaka. U ime Muzeja Vojvodine, v.d. direktora Drago Njegovan je istakao potrebu da se ovogodišnja muzejska manifestacija "Muzeji Srbije  10 dana od 10 do 10" s temom "Muzej u gostima" proširi na sve muzejske ustanove. Izložba "Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji" moći će se pogledati do 21. maja 2017.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije