Vizuelna umjetnost

Drevni egipatski sarkofag na izložbi u Njujorku

Drevni egipatski sarkofag na izložbi u Njujorku
Foto: Ilustracija | Drevni egipatski sarkofag na izložbi u Njujorku

NJUJORK - U Metropoliten muzeju u Njujorku od 20. jula će na Odjeljenju drevne egipatske umjetnosti biti izložen raskošno ukrašen pozlaćeni sarkofag iz prvog vijeka prije nove ere, u okviru izložbe "Nedžemanh i njegov pozlaćeni sarkofag", koja će moći da se razgleda do 21. aprila 2019. godine.

U saopštenju Metropolitena navodi se da će ova izložba obuhvatiti još 70 artefakata sa istog loikaliteta gdje je nađen ovaj izuzetno skupocijen sarkofag izrađen za sveštenika na visokom položaju u hramu božanstva Herišef sa glavom ovna u Herakleopolisu.

Izložba će biti tako postavljena da osvjetli ulogu Nedžemanha kao sveštenika, da opiše njegovu sahranu, izradu sarkofaga. Sarkofag je izrađen od slojeva tkanine slepljenih da postanu veoma kruti da se mogu oblikovati prema liku i tijelu pokojnika.

Slike na sakofagu rađene u plitkom reljefu ilustruju život pokojnika, a pozlata materijala od koga je izrađen sarkofag treba da pokojniku pomogne da se lakše ponovo "rodi" na onom svijetu.

Unutrašnja strana sarkofaga je obložena tankim slojem srebra. Zlato i srebro su u drevnom Egiptu simbolizovali su kosti i meso pokojnika.

Sarkofag je izuzetno dobro sačuvan i nalazi se u centru izložbe a stručnjaci su ga ocijenili kao rijetko lijep primjer egipatske umjetnosti .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije