Vizuelna umjetnost

Druženje uz muziku za kraj "Paralela"

Druženje uz muziku za kraj "Paralela"
Foto: N.N. | Druženje uz muziku za kraj "Paralela"

BANJALUKA - Izložba radova umjetnika Slobodana Vidovića i Radoslava Tadića pod nazivom "Paralele" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci zatvorena je u četvrtak uveče uz dobru zabavu.

Naime, tim povodom Vidović je izveo performans na bubnjevima, a njega je na gitari pratio student arhitekture Nemanja Nikolić. Na ovaj način Vidović je pokazao i svoje druge talente, koji izlaze iz okvira vizuelne umjetnosti.

Inače, izložba "Paralele" osmišljena je kao sinteza dva različita umjetnička izraza koji paralelno djeluju na savremenoj sceni Republike Srpske tokom posljednje decenije i donosi jedan od mogućih uvida u pozicije savremene slikarske prakse na ovom prostoru.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković istakla je da ovo nije bio uobičajen događaj jer se izložbe uglavnom otvaraju, a ne zatvaraju.

"Iskoristili smo priliku da jedan sjajan proces koji je trajao tokom izložbe takođe promovišemo u publikaciji koja je nastala tokom trajanja izložbe, ali i da vam predstavimo talente koje ima Slobodan Vidović koji izvodi i muzički umjetnički performans", istakla je Vujkovićeva.

"Tokom ove izložbe smo na neobičan način povezali dvojicu banjalučkih slikara koje ranije nismo stavljali u zajednički kontekst zbog osobenosti njihovih radova koji su djelovali nepovezivo, ali tokom pripreme izložbe oni su došli na sjajnu ideju da ti radovi mogu da budu povezani u Muzeju i da pričaju novu priču o slikarstvu danas, tako da smo tokom ovog procesa dobili radove koje ne možemo da nazovemo slikama, već instalacijama novih ideja koje su se razvijale", dodala je Vujkovićeva.

Ideje koje su ovi umjetnici predstavili publici tokom trajanja izložbe su zainteresovale i najmlađu publiku, pa su sami umjetnici tokom izložbe priredili i zanimljivo druženje sa najmlađima.

"S ovim idejama su se povezale i prirodne nauke i shvatili smo da umjetnost može da bude podsticajna za kreativno razvijanje najmlađih", dodala je Vujkovićeva.

Na ceremoniji zatvaranja izložbe predstavljena je i pomenuta publikacija koju je dizajnirao Nemanja Mićević.

Vidović je zahvalio kolegi Tadiću na ovom zajedničkom projektu i samom Muzeju savremene umjetnosti RS, koji im je ukazao povjerenje.

"Mislim da smo uspješno uradili ovaj projekat i dali sve od sebe da ga realizujemo onako kako najbolje znamo i umijemo", istakao je Vidović.

Izložba "Paralele" na ljeto se seli u Trebinje, gdje će biti predstavljena publici u Muzeju Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije