Vizuelna umjetnost

Ekologija i moda ruku pod ruku

Ekologija i moda ruku pod ruku
Foto: Ilustracija | Ekologija i moda ruku pod ruku

SANSKI MOST - Izložba modnih predmeta, koje u vlastitoj kućnoj radinosti proizvodi Adisa Botić iz Sarajeva, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Sanskom Mostu.

Ovu zanimljivu izložbenu postavku čine različiti odjevni predmeti, unikatne ženske torbe, marame, šalovi i ostali modni dodaci koji su u svakodnevnoj upotrebi, a zanimljivo je kako su proizvedeni isključivo od prirodnih materijala. Autorica je inače profesor engleskog jezika, a prije četiri godine počela se baviti ovom vrstom proizvodnje usljed nemogućnosti da pronađe zaposlenje u struci.

"Svi proizvodi su izrađeni od organskih i ekološki prilagodljivih materijala, što ih izdvaja u odnosu na industrijske proizvode. U proteklim godinama prešla sam trnovit put, a danas su moji proizvodi prepoznatljivi i sve traženiji na tržištu", istakla je Botićeva. Prema njenim riječima, ekologija iz dana u dan postaje važan dio naše svakodnevice, a posljednjih godina se uvukla i u svijet mode. "Ekološka moda danas podrazumijeva izradu odjeće i predmeta uz korištenje prirodnih materijala koji ne zagađuju okoliš, kao i odgovornih tehnika proizvodnje. Šire poimanje modne ekologije uključuje i recikliranje stare odjeće i modnih dodataka, te njihovo korištenje pri kreiranju nekih novih kolekcija", kaže Botićeva.

Dodaje kako se na ovaj način pokušava smanjiti potrošnja vode, emisija ugljičnog dioksida, korištenje štetnih kemikalija pri bojenju, te pojačati i potaknuti recikliranje materijala i korištenje tkanina organskog podrijetla. "Modna industrija ugrožava životno okruženje na mnogo načina. Koriste se fosilna goriva, pesticidi, sintetička vlakna i druge štetne materije, a pri tom se ugrožavaju prirodni resursi i oštećuje eko-sistem. Isto tako, moda koja ne vodi računa o etičkim principima ugrožava radnike zaposlene u proizvodnim pogonima. Ovo je moj mali doprinos da se takva praksa promijeni i nadam se da će me i drugi slijediti u tome", kaže Botićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije